Grad prihvata inicijativu predsednika Vučića: Konačno spomenik kralju Aleksandru i u Beogradu!

Vesti

21.11.2018

06:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada čujete za beogradski Bulevar kralja Aleksandra, da li znate o kom kralju je reč? Pisac ovih redova nije znao, kao ni mnogi koje smo naknadno upitali. Odgovor nam pak ne govori samo to da je Bulevar poneo ime po Aleksandru Obrenoviću, ubijenom 1903, već i da smo jednog drugog kralja, veoma važnog u našoj istoriji, nepravedno ostavili po strani. Reč je o viteškom borcu Aleksandru I Karađorđeviću, koji je komandovao u balkanskim ratovima i u Prvom svetskom ratu, a danas nema ni spomenik ni ulicu u Beogradu.

Foto: wikimedia.org
Kralj Aleksandar I Karađorđević

Ipak, na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića, grad Beograd će na prvoj sledećoj sednici 30. novembra usvojiti odluku o podizanju spomenika kralju Aleksandru I Karađorđeviću.

- Skupština grada podržava inicijativu predsednika Vučića da kralj Aleksandar Karađorđević dobije ulicu i spomenik u Beogradu. Biće formiran i odbor za podizanje spomenika, koji će činiti poznati srpski intelektualci sa dramskim piscem Dušanom Kovačevićem na čelu - kaže za Srpski telegraf zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

VESIĆ: Očekujemo da će spomenik biti podignut u drugoj polovini sledeće godine

On ističe da su sa predsednikom Vučićem već i razgovarali o mogućim lokacijama za podizanje spomenika.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Goran Vesić

- Za sada je najizvesnije da će to biti na uzvišenju između zgrade Predsedništva i Skupštine grada, preko puta spomenika caru Nikolaju Romanovu. Očekujemo da će spomenik biti podignut u drugoj polovini sledeće godine, a bilo bi idealno da bude otkriven 9. oktobra, na dan kada je kralj Aleksandar ubijen u Marselju - napominje Vesić.

Imaju ga Niš, Kragujevac, Lapovo....

Spomenik kralju Aleksandru do sada je podignut u Nišu, Vrnjačkoj Banji, Kragujevcu, Lapovu, spomen-biste u Joševi (Loznica), Ruskom domu u Beogradu, dvorištu Arhiva Jugoslavije u Beogradu, kao i ispred OŠ "Kralj Aleksandar" na Novom Beogradu i OŠ "Kralj Aleksandar" u Požarevcu. Zajednički spomenik kralja Petra i kralja Aleksandra Karađorđevića nalazi se u Parizu.

Od prošle godine i obala od Ušća do hotela "Jugoslavija" nosi ime Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
MS

21.11.2018 07:07

Da li je to pravo mesto, tačno tamo gde je ubijen kralj Aleksandar Obrenovic.

Lazar

08.12.2018 16:59

Karadjordjevicima spomenik u ulici Kralja Milana Obrenovica?? I to na mestu gde su ubijeni poslednji Obrenovici!?! Ko je ovde lud??