(FOTO) Svečano otvoren hol Ive Andrića u zgradi kompanije "Borba": Mladi novinari upriličili postavku našem nobelovcu

Autor: D. S.

Zabava

23.04.2021

17:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svetski dan knjige kompanija "Borba" obeležila je svečanim otvaranjem hola Ive Andrića na drugom spratu svog velelepnog zdanja u Dečanskoj ulici.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Vladimir Pištalo i Andrija Jorgić

U prostoru je upriličena i izložba posvećena našem nobelovcu koju su pripremili mladi novinari lista Borba. Postavku čini 14 fotografija iz Borbine foto-dokumentacije, kao i knjige i dela Ive Andrića iz biblioteke ove kompanije, koja ovim činom dodatno čuva od zaborava lik i delo čoveka koji je dao nemerljiv doprinos u očuvanju naše kulture.

U ime kompanije predstavnicima medija obratio se direktor Andrija Jorgić, koji je istakao da je hol koji nosi ime diplomate i velikog književnika najmanje što je "Borba" mogla da uradi za jednu takvu gromadu.

- Pripovetke i eseji Ive Andrića su objavljivani u dnevnom listu Borba i ovo je najmanje što smo mogli da uradimo za pisca, čoveka, nobelovca koji ne samo da je obeležio istoriju ove kuće već je obeležio istoriju Jugoslavije, a danas i Srbije. Ono što mi je posebno drago i što želim da istaknem to su ove naše mlade nade, mlade snage koje danas pišu za Borbu i koje su izložile sve što se može danas videti u holu našeg Ive Andrića. To je naša budućnost, budućnost Srbije - rekao je Jorgić.

Na svečanoj ceremoniji govorio je i Vladimir Pištalo, direktor Narodne biblioteke, koji je izrazio veliko zadovoljstvo i čast što se nalazi u prostoru koji postaje neka vrsta muzeja.

U našem gradu se dešavaju važne stvari i ta istorija ostavlja svoje tragove. Drago mi je da ovo nije samo jedan momenat kada se sećamo Ive Andrića, a posebno mi je drago da ga se sećaju ovi mladi ljudi, budući novinari, budući pisci, koji su pripremili ovu izložbu. To je pravi način, pravi odnos prema mladim generacijama - istakao je Pištalo.

Naš poznati književnik koji odnedavno upravlja Narodnom bibliotekom otkrio je da je na ceremoniji otvaranja hola Ive Andrića prvi put čuo da se ne zna pouzdano da li je Andrić rođen 9. ili 10. oktobra.

Za Borbu pisala najveća imena

Za list Borba su pisala velika imena poput Miloša Crnjanskog, Dobrice Ćosića, Slobodana Selenića i mnogih drugih velikana naše književnosti. Hol Ive Andrića i izložba posvećena našem nobelovcu je prva u nizu postavki s obzirom na to da je u planu da i drugi delovi zgrade dobiju nazive po velikim imenima koja su pisala za taj list.

- Pisac je uvek rođen u srcu čitaoca u onom trenutku kada ga čitalac otkrije. Ono što je Andrić govorio je da, ako nas nečemu uči književnost, uči nas da ni u čemu nismo ni sami ni prvi ni jedini. I to je ono što je najvažnije. I kada god obratimo pažnju na ovog vrsnog pisca, kojim bi se ponosila bilo koja književnost na svetu, ja sam srećan i srećan sam da sam deo ovog događaja - istakao je Vladimir Pištalo, govoreći u holu na drugom spratu, na kome se nalazi i naša redakcija.

Više detalja o životu i stvaralaštvu laureata Nobelove nagrade, pred velikim brojem predstavnika medija, iznela je Tamara Stanković, predstavnica Spomen-muzeja Ive Andrića, koja je podsetila i na revolucionarno delanje mladog Ive Andrića.

Ceremoniji je prisustvovala i pomoćnica ministra za kulturno nasleđe i digitalizaciju Danijela Vanušić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading