SRPSKI VOJNICI IMPRESIONIRALI AMERIČKOG GENERALA: Fantastične sposobnosti specijalnih snaga!

Autor: Republika

Vesti

07.03.2021

13:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

General major Dejvid Tabor komandant evropske Komande specijalnih snaga Vojske SAD u intervjuu za RTS-a pohvalio je srpske specijalne jedinice vojske i policije. On je najavio unapređenje saradnje u oblasti obuke specijalnih jedinica.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ/Printscreen/RTS
Tabor imao samo reči hvale za srpsku vojsku

Tokom zvanične posete Srbiji general Tabor razgovarao je sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milan Mojsilovićem i više vojnih zvaničnika, a posetio je i 72. brigadu za specijalne operacije u Pančevu.

 

- Zadovoljstvo mi je što sam ponovo u Srbiji. Ja sam komandant Komande za specijalne operacije u Evropi, tako da je moj posao da se postaram za obuku i raspoređivanje više od 2.000 ljudi. Među njima su vazduhoplovci, kopnene snage, Zelene beretke i Mornaričke Foke, kao i civilno osoblje i osoblje angažovano po ugovoru - rekao je general Tabor u intervjuu za emisiju "Dozvolite", koja se emituje na RTS.

Imamo dugu istoriju saradnje sa Vojskom Srbije

General major Dejvid Tabor prvi put je posetio Srbiju prošle godine na ceremoniji obeležavanja godišnjice misije "Halijard" u Pranjanima. Na pitanje da li njegova poseta znači da će se unaprediti srpsko-američka saradnja u oblasti obuke specijalnih jedinica, Tabor je potvrdio.

- Moja poseta baš to znači. Mi imamo dugu istoriju saradnje sa Vojskom Srbije i mislim da su mogućnosti u budućnosti još veće. Radujemo se budućem zajedničkom angažovanju - istakao je Tabor.

RepublikaFoto: ST/Đ.KOJADINOVIĆ
Ilustracija

Evropska Komanda Specijalnih snaga Vojske SAD od 2016. ima saradnju sa srpskim specijalnim jedinicama, kada je organizovana zajednička obuka sa Specijalnom antiterorističkom jedinicom MUP-a Srbije. Na vežbama 2019. i 2020. učestvovala je i Vojske Srbije.

- Sada se održava šesta po redu zajednička kombinovana vežba. Razlika ove godine u odnosu na prošlu godinu je što od američkih specijalnih snaga učestvuju Zelene beretke. Prošle godine bile su Mornaričke foke. Sve to donosi potpuno novi kvalitet u odnosu i razmenu iskustava - objasnio je Tabor.

Srbija je vodeća zemlja na Balkanu

Američki general je istakao i da je za njegovu Komandu važno da sarađuje sa Srbijom zato što je vodeća zemlja na Balkanu.

- Zadivljen sam kako dobro Srbija stoji u ekonomskom smislu i pored situacije sa Kovidom, kao i u humanitarnom smislu. Vidim da šaljete vakcine i u druge zemlje. Ali i u vojnom smislu je Srbija značajna. Mi želimo da unapredimo naše sposobnosti, ali i sposobnosti Vojske Srbije, sa ciljem da imamo stabilnost i mir u Evropi - istakao je general major Dejvid Tabor.

Posle dugogodišnje saradnje prvi čovek američkih specijalaca imao je samo reči hvale.

- Vi apsolutno imate fantastične sposobnosti specijalnih snaga. Ne samo u Specijalnoj antiterorističkoj jedinici SAJ. Posetio sam 72. specijalnu brigadu i video neke njihove veštine i koliko su profesionalni i iskreno mogu da kažem da sam bio impresioniran njihovim sposobnostima - zaključio je general Tabor.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading