Toronto: Generalni konzul Petković prvi diplomata dobitnik Zlatne značke

Autor:

Vesti

18.11.2020

18:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Generalni konzul Srbije u Torontu Vasilije Petković dobio je priznanje Kulturno-prosvetne zajednice Srbije Zlatna značka za „nesebičan, predan i dugotrajan rad i stvaralački doprinos u širenju kulture naroda i narodnosti Srbije". Svečanost je održana u prostorijama SKUD „Oplenac" u Torontu, 11. septembra.

RepublikaFoto: Ministarstvo spoljnih poslova

GK Petković je prvi diplomata koji je dobio Zlatnu značku KPZS, koja se dodeljuje od 1976. godine i predstavlja jednu od tri najprestižnije nacionalne nagrade u oblasti doprinosa u promociji i širenju srpskih vrednosti i kulture. Odluka KPZS doneta je u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja i Ministarstvom spoljnih poslova.

- Po dolasku na funkciju generalnog konzula Republike Srbije u Torontu 2017. godine Vasilije Petković je uspostavio direktne i neposredne kontakte sa svim organizacijama i institucijama srpske dijaspore u Ontariju, posebno se zauzimajući da se ostvari jedinstvenost i zajedništvo u njihovom funkcionisanju.

Naročit angažman Generalni konzul je ispoljio u saradnji sa institucijama i organizacijama kulture, srpske dijaspore, imajući u vidu da kulturne vrednosti jedne zemlje najbolje reprezentuju tu zemlju u očima predstavnika drugih zemalja", navodi se, između ostalog, u obrazloženju odluke o dodeli priznanja.
Foto: Ministarstvo spoljnih poslova
Vasilije Petković

Osim GK Petkovića, Zlatne značke KPZS u 2019. godini za doprinos u širenju kulturno-tradicionalnih vrednosti srpskog naroda u Kanadi dobili su glumica, direktor Srpskog pozorišta u Torontu Ljiljana Stošić Marković, likovna umetnica i skulptor Ljiljana Otašević, glumac i reditelj Srđan Rajšić i slikar Vladimir Stjepanović, dok su Povelje KPZS dobili hor "Kir Stefan Srbin" i SKUD "Oplenac".

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading