Pedijatri upozoravaju: PRETI NAM EPIDEMIJA MORBILA!

Autor: Republika

Vesti

15.03.2021

10:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Udruženje pedijatara Srbije upozorava da smanjenje stope obuhvata dece obaveznom vakcinacijom tokom pandemije korona virusa preti da uzrokuje novu ozbiljnu javno - zdravstvenu krizu i ugrozi živote dece u većoj meri nego kovid 19 - epidemiju morbila.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Udruženje pedijatara Srbije ističe i ovog puta da deca, što se mnogih aspekata odrastanja tiče već  jesu, a potencijalnom epidemijom morbila, i što se žrtava tiče - mogu postati najveća "kolateralna" šteta kovid 19 pandemije.


Poslednji podaci kojima se na teritoriji Srbije raspolaže pokazuju da je stopa obavezne vakcinacije protiv morbila u Srbiji opala za 25 do 30 odsto, a verovatno je da je ovaj pad obuhvata vakcinacijom i veći. U tom smislu postoji ozbiljan rizik da nakon, ili, izvesno, ako se ovaj trend nastavi, i tokom epidemije kovid 19 imamo epidemiju bolesti poput morbila. Ovo bi bio tragičan poraz javnog zdravstva i medicinske struke uopšte u Srbiji, i nedopustiva regresija. Od brojki podsećamo na činjenicu da je, zahvaljujući vakcinaciji broj smrti u svetu usled morbila, od 2000 – 2018. godine globalno smanjen za 73 odsto. Vakcina protiv morbila prevenirala je, u tom periodu, 23, 2 miliona smrti dece u svetu podaci Svetske zdravstve organizacije - navodi se u saopštenju Udruženja pedijatara Srbije-

Dodaje se da je imunizacija jednostavna, efikasna i bezbedna procedura. Da se njome može na duži period zaustaviti epidemija pokazali smo i mi kada je nakon epidemije krajem 2017. i početkom 2018. značajno porastao obuhat dece vakcinacijom. Zaboravili smo, međutim, da je u tom kratkom periodu bilo preko 5.000 obolelih (uglavnom dece) i 14 umrlih.

Morbili su visoko kontagiozna (zarazna bolest) i svaki obuhvat vakcinacijom manji od 95 odsto je veliki rizik za izbijanje epidemije. U ovom trenutku smo "relativno" zaštićeni merama i smanjenih kontakata zbog kovid 19 pandemije i smanjenom cirkulacijom svih uzročnika zaraznih bolesti u svim kategorijama stanovništva, pa i među decom. Međutim, ova situacija se pogoršava sa dužinom trajanja pandemije i konsekutivnim smanjenjem broja imunizovane dece, a posebnu opasnost će predstavljati otvaranje vrtića i škola u punom obimu.

Aktuelno smanjenje obuhvata vakcinacijom posledica je, manjim delom objektivnih okolnosti i smanjene dostupnosti preventivne zdravstvene zaštite u pojedinim delovima sistema, ali i nedovoljne informisanosti i straha roditelja od odlaska u domove zdravlja i delovanja antivakcinalnog lobija - kaže prof. dr Georgios Konstantinidis - predsednik Udruženja pedijatara Srbije.

Imajući u vidu da je stopa imunizacije bila u opadanju i poslednjih nekoliko godina pre aktuelne pandemije, stanje je blizu  alarmantnog, kako ga je označila i Svetska zdravstvena organizacija, pa dete koje se rodi danas ima svega 20 odsto šansi da do svoje pete godine primi sve globalno preporučene vakcine. Oklevanje sa vakcinacijom Svetska zdravstvena organizacija svrstala je među 10 najvećih pretnji javnom zdravlju.

Udruženje pedijatara Srbije se početkom februara ove godine pridružilo akciji Evropske pedijatrijska akademije i u tom smislu i ovim upozorenjem apeluje na nastavak i poboljšanje postotka obavezne vakcinacije u Republici Srbiji.

Udruženje pedijatara Srbije snažno zagovara kontinuitet vakcinalne rutine i u vreme kovid pandemije, podstiče pedijatre da zastupaju naučno proverene i nedvosmislene stavove o koristima vakcinacije, apeluje na roditelje da ne oklevaju sa obaveznom imunizacijom i zalaže se za nultu toleranciju prema antivakcinalnim stavovima - navodi se u saopštenju ovog Udruženja.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading