Poznati meteorolog najavljuje dobre vesti: Evo kada konačno prestaje Košava

Autor: Telegraf, Republika

Vesti

09.12.2020

19:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon niza vetrovitih dana, mnogo polomljenih kišobrana i smrznutih ušiju, Srbija će sutra konačno osvanuti bez košave. Sneg i prava zima, ipak, ne planiraju da je zamene, bar sve do kraja godine, prognozira meteorolog Đorđe Đurić.

RepublikaFoto: Tanjug/J. PAP
Foto: Ilustracija

- Srbija je pod uticajem ciklona sa Jadrana, pa se u toku večeri i noći očekuje kiša, na planinama i na istoku Srbije susnežica i sneg. Padavine se očekuju do četvrtka ujutro - naveo je Đurić u svojoj najnovijoj prognozi.

Kako se naše područje i danas nalazilo između snažnog anticiklona iz Rusije i ciklona sa Jadrana, bio je veoma izražen gradijent vazdušnog pritiska, pa su u košavskom području i na planinama udari jugoistočnog vetra danas bili olujni, 60 do 90 km/, u Beogradu do 65 km/h, a na jugu Banata orkanski, u Vršcu i preko 120 km/h, podsetio je on.

 

- Dobra vest je da je nadvladao ciklon, pritisak je opao na vrednosti ispod normale, pa sve vise se smanjuje gradijent, tako da sledi slabljenje košave. Od sutra konačno bez košave.

Inače, u petak se očekuje kiša samo na jugu, a u subotu na jugu i istoku Srbije.

RepublikaFoto: facebook.com/Djordje Djuric
Đorđe Đurić

- U noći između subote i nedelje padavine se šire na celo podrčje Srbije, pa se u nedelju i ponedeljak očekuje kišovito vreme, na planinama sa susnežicom i snegom. Maksimalna temperatura narednih dana biće od 5 do 10°C.

Od sledećeg utorka, pa narednih 7 dana snažan anticiklon uslovljavaće stabilno i suvo vreme.

 

- U nižim predelima moguće je zadržavanje magle i tmurnog vremena tokom celog dana, pa će biti hladnije nego na sunčanim planinama. Zbog temperaturne inverzije i vremena bez vetra, ponovo će biti aktuelno jako zagađenje vazduha u nižim slojevma atmosfere.

Inače, zahvaljujući košavi, prethodnih 10 dana udisali smo znatno čistiji vazduh, osim stanovnici Timočke i Negotinske Krajine i područja u kotlinama - zaključuje on.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading