(FOTO) BUDI FER! Osvanuli plakati protiv ubijanja životinja širom Novog Sada

Autor:

Vesti

09.03.2020

12:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na autobuskim stanicama po Novom Sadu osvanuli su plakati Udruženja građana "Novi Sad Animal Save", u kojima pozivaju građane na human odnos prema životinjama, kao osećajnim bićima.

 


 
Plakati su postavljeni na tri lokacije u gradu, u ulici Žarka Zrenjanina, Stražilovskoj i na Bulevaru oslobođenja, na uglu sa ulicom Maksima Gorkog. U aprilu i maju biće postavljeni na još tri prometne lokacije.

 

- Ovim putem želimo da skrenemo pažnju na globalne konzumerističke trendove korišćenja etički nepodobnih prozvoda koji pritom i narušavaju zdravlje cele planete. Više od 60 milijardi kopnenih životinja godišnje se ubije zbog trgovine njihovim mesom. Svesna bića se drže zatvorena i izlažu svakodnevnoj patnji da bi se brutalno usmrtila zarad proizvodnje mesnih prerađevina. Njihovo meso puno pesticida, antibiotika, hormona stresa i genetski modifikovanih sastojaka, pakuju se u šarenu ambalažu i nude kao hrana. Pritom se od javnosti skriva dokazana činjenica da ljudi mogu da žive bez proizvoda životinjskog  porekla i da su na biljnoj ishrani vitalniji, manje bolesni i dugovečniji. Takođe, svako ko pređe na biljnu ishranu za svog života spasi više od 10.000 životinja - navode u ovoj organizaciji.


 Cilj akcije postavljanja plakata je podizanje svesti građana o važnosti veganske i etički podobne ishrane koja isključuje svaki oblik nasilja, ali i ukazivanje na mogućnost jednakog tretmana svih životinja. 
 
- Aktivisti ujedno žele da ukažu i na trend bogaćenja jednih na račun izgladnjivanja drugih, odnosno neracionalnu raspodelu resursa. Životinje koje se uzgajaju zbog mesa pojedu više proteina nego što ih proizvedu - najmanje devet kilograma biljnih proteina da bi se proizveo samo jedan kilogram mesa. U zapadnim zemljama oko 80 odsto žitarica se koristi za ishranu životinja i potroši se i ogromna količina vode u celokupnom procesu - stoji u saopštenju koje potpisuje ovo udruženje, uz  zaključak da se prelaskom na bezmesnu ishranu otvara mogućnost za racionalno trošenje prirodnih resursa i prestanak gladi u svetu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading