Nastavak reforme zdravstvenog sistema

Autor: Republika

Vesti

04.12.2019

12:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo zdravlja do kraja maja 2020. završiće izradu Plana optimizacije mreže ustanova zdravstvene zaštite, sa ciljem daljeg unapređenja kvaliteta, pristupačnosti i efikasnosti zdravstvenih usluga u Republici Srbiji.

RepublikaFoto: Photo by Martin Brosy on Unsplash
Foto: Ilustracija

Projekat podrazumeva da na osnovu analiza stanja u kompletnom zdravstvenom sistemu koji čini 357 ustanova - od kadrovskih potreba, kvaliteta pruženih usluga, stanja medicinske opreme i infrastrukture, razvijenosti IT sistema, finansijskog poslovanja i upravljanja – budu pripremljena rešenja u skladu sa najboljim međunarodnim praksama i iskustvima.

Uspešna izrada Plana omogućiće povlačenje 12,5 miliona evra za nabavku najsavremenije medicinske opreme – magnetnih rezonanci, skenera i ultrazvučnih aparata.

- Građani imaju visoko poverenje u sektor zdravstva i naše lekare koji su najvažniji element zdravstvene zaštite. U prethodne četiri godine učinili smo mnogo toga da stabilizujemo sistem i unapredimo zdravstvenu infrastrukturu, ali i da kadrovski ojačamo zdravstvene ustanove i digitalizujemo sistem. Želimo da to poverenje opravdamo i zajedno sa Svetskom bankom radimo na daljem poboljšanju efikasnosti zdravstvenih usluga, istakao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Proces konsultacija u vezi izrade Plana počeo je od zaposlenih u zdravstvu i njihovih ustanova, na savetovanju „Zdravstvo u Srbiji – korak ka optimalnijem sistemu“ koji organizuje Komora zdravstvenih ustanova u Vrnjačkoj Banji u saradnji sa Ministarstvom zdravlja od 4. do 6. decembra. Savetovanje je okupilo više od 600 lekara, stručnjaka i donosioca odluka iz resornih institucija, bolnica, domova zdravlja, instituta i dr.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading