Nisu mogli gluplji razlog da smisle: Svi pomeramo kazaljke, a niko ne zna zašto baš sa 2 na 3 ujutru!

Autor:

Vesti

31.03.2019

16:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svake godine se maltretiramo i pomeramo kazaljke, remetimo svoj bioritam i spavamo kraće, a praktičnost je razlog zašto baš kazaljke pomeramo sa dva na tri sata ujutru, iako je ustanovljeno da samo letnje računanje vremena, bez obzira kada pomeramo sat, loše utiče na organizam čoveka! Tako da je ovo pravilo krajnje bespotrebno.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Zimsko računanje vremena je ljudskom organizmu prirodnije od letnjeg koje je zapravo "veštačko", stvoreno radi efikasnijeg korišćenja dnevne svetlosti. Zato u narednom periodu treba da očekujete da se vaš organizam "pobuni" protiv promene, a neki od simptoma su hroničan umor,neispavanost, glavobolja…

Razlozi zašto to radimo kazaljke pomeramo sa 2 na 3 časa ujutro (i obrnuto kada prelazimo na zimsko računanje) čisto su praktične prirode.

Naime, istraživanja su pokazala kako je to vreme kada se najmanje narušavaju dnevne i noćne obaveze građana i kada je najbezbolnije preći na novo računanje vremena, bez da to izaziva zabunu – kod radnog vremena restorana, gradskog prevoza, zaposlenih…

Iz sličnih razloga za noć promene vremena uvek se uzima subota na nedelju jer najveći deo stanovništva tada ne radi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading