(FOTO) Odata počast poginulim vojnicima Crvene armije!

Autor: beograd.rs, Republika

Vesti

09.05.2020

09:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević i zamenik gradonačelnika Goran Vesić položili su danas u ime Grada Beograda cveće na spomen-ploču poginulim vojnicima Crvene armije na Trgu Republike. Cveće su, povodom Dana pobede nad fašizmom, položili i generalni sekretar predsednika Republike Nikola Selaković, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko.

Foto: beograd.rs
Odavanje počasti na Trgu republike

Na Trgu republike ovim povodom postavljena istorijska i dokumentarna izložba posvećena oslobađanju Istočne Evrope od nacizma u periodu od 1994. do 1945. godine.

Nikodijević je istakao da Grad Beograd obeležava sve važne datume iz istorije našeg naroda, ali da je Dan pobede nad fašizmom svakako jedan od najznačajnijih. 

– Mi smo ponosni na našu ulogu u Drugom svetskom ratu i u borbi protiv fašizma i zato se zalažemo protiv bilo kakvog pokušaja revizije istorije. Najbolji način da se protiv toga borimo u 21. veku je da nove generacije učimo o vrednostima antifašizma i antifašističke borbe. Fašizam nikada nije do kraja mrtav, on se pojavljuje u različitim oblicima i na različitim mestima i danas i zato je najvažnije prenositi znanje na buduće generacije kako bi na vreme mogli da ga prepoznaju i kako nam se takvo zlo nikada više ne bi ponovilo – naglasio je Nikodijević.

Ministar Dačić je rekao da je ovo veliki dan za celu Evropu, te da je Srbija, u sklopu bivše Jugoslavije, podnela veliki teret.

– Bivša Jugoslavija je bila treća po broju žrtava, u odnosu na broj stanovnika, posle Poljske i Sovjetskog Saveza. U svetu je veoma vidljiv pokušaj relativizacije, kao i uloga pojedinih zemalja i naroda, ali i pojedinih događaja, pa čak i negiranje zločina koji su počinjeni. Zato je naša obaveza da poštujemo sećanje na dan pobede nad fašizmom – istakao je Dačić i dodao da je važna i izgradnja takvog sistema vrednosti koji će se bazirati na atifašizmu i koji će graditi društvo u kojem neće biti rušenja demokratije i nasilja. On je pojasnio da su, na mestu na kome se nalazi spomen-ploča na Trgu republike, sahranjeni oslobodioci Beograda, pre nego što je napravljeno Groblje oslobodilaca Beograda.

RepublikaFoto: beograd.rs
Današnja svečanost

Nikola Selaković je kazao da je 9. maj 1945. godine jedan od najsjajnijih i najslavnijih datuma u istoriji čovečanstva.

– Tog dana rame uz rame srpki, ruski narod su zajedno sa drugim narodima izvojevali pobedu. Svedoci smo pokušaja revizije istorije. Tome moramo da se odupremo na svaki mogući način, jedan način je ova izložba, a jedan je i marš Besmrtnog puka. Nastavićemo u godinama koje su ispred nas da sa fotografijom nekog od svojih predaka, ko je položio život u toj borbi, izađemo i sa ponosom pokažemo celom svetu od koga koga potičemo i za šta su se naši preci borili – naglasio je Selaković.

Foto: beograd.rs
Na Trgu republike ovim povodom postavljena istorijska i dokumentarna izložba

Ambasador Harčenko je čestitao je 75. godišnjicu pobede nad fašizmom i istakao da je danas veliki i veličanstveni dan koji sa sobom nosi ponos, sećanje ali i veliku tugu.

– Naše zemlje bile su zajedno i dale najveći doprinos u Drugom svetskom ratu uz pomoć i saradnju sa sveznicima, ali je vodeća i ključna uloga Sovjetskog Saveza u oslobođenju svoje zemlje i Evrope. Naša saradnja je danas veoma prisna kada je reč o nedopustivosti revizije i falsifikacije istorije. Mi smo bili zajedno u borbama i zajedno smo sada da odbranimo istoriju, a za početak najbolji događaj je upravo izložba koja je danas postavljena na Trgu republike i koja pokazuje sve. Svaka slika sama govori da smo bili zajedno na pravoj strani istorije – naglasio je ambasador Harčenko. 

Počast stradalima odao je i Gojko Rončević preživeli logoraš dečjeg logora Jasenovac-Jastrebac.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading