LUKAŠENKO KUPUJE RUSKA NAFTNA POLJA: Putin podržao ideju beloruskog predsednika!

Autor:

Svet

05.11.2020

23:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik Vladimir Putin podržao je u telefonskom razgovoru ideju predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka da Minsk kupi naftna polja u Rusiji.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Aleksandar Lukašenko

- Predsednik Belorusije se obratio ruskom kolegi s molbom o mogućoj kupovini naftnih polja na teritoriji Rusije. Vladimir Putin je podržao ovu ideju - navodi se u saopštenju Lukašenkove pres-službe, a koje je prenela beloruska agencija Belta.

U saopštenju se dodaje da će, nakon što to pitanje bude detaljno razrađeno, to biti tema narednih razgovora zvaničnika dve države. Lukašenko je početkom ove godine ušao u sukob sa Putinom u vezi sa dubljom integracijom dve zemlje na osnovu sporazuma iz 1999. o stvaranju savezne države, koji do sada nije sproveden. Putin je uslovio Lukašenka pristankom na jačanje državne unije u zamenu za zadržavanje povlašćene cene ruske nafte i gasa, ali je beloruski predsednik to odbio i čak primio u Minsku državnog sekretara SAD Majka Pompea, koji mu je obezbedio isporuku američkog gasa.

Ipak, nakon spornih predsedničkih izbora u avgustu, na kojima je, prema tvrdnji opozicije, Lukašenko pobedio zahvaljujući prevarama, on se ponovo okrenuo Rusiji. Putin i Aleksandar Lukašenko sastali su se u Sočiju 14. septembra, što je bio prvi njihov susret od izbijanja postizbornih protesta u Minsku. Lukašenko je na sastanak došao oslabljen, suočen s osudama iz zapadnih zemalja, pa je Putin to iskoristio da ga vrati pod kontrolu. Na tom sastanku je Lukašenko obezbedio 1,5 milijardi dolara ruskog državnog zajma, koji mu je bio neophodan za otplatu ranijeg zajma, isplatu plata i spasavanje zemlje od krize.

Počela s radom prva beloruska nuklearka

Prva nuklearna elektrana u Belorusiji počela je s radom početkom ove nedelje, što je uznemirilo susednu Litvaniju, koja je momentalno prekinula uvoz struje iz Belorusije. Nuklearku Astravets su izgradili Rusi na 40 kilometara od glavnog grada Litvanije Viljnusa, koji je priključen na električnu mrežu iz Belorusije. Litvanske vlasti su se dugo protivile izgradnji nuklearke, navodeći da je projekat bio pun akcidenta, da se krao materijal i da su radnici loše tretirani.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading