Peskov: Rusija se neće mešati u događaje u Belorusiji

Autor: Sputnjik, Republika

Svet

26.10.2020

10:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Kremlj odbija da daje bilo kakav savet predsedniku Belorusije Aleksandru Lukašenku, pošto bi bilo kakvi javni saveti u ovom slučaju bili pokušaj mešanja u situaciju toj zemlji, što Rusija nije radila i neće raditi", izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Dmitrij Peskov

- Mislim da na ovo pitanje ne vredi odgovarati. To je, naravno, malo provokativno sročeno. U ovom slučaju, bilo koji javno izgovoreni savet ne bi bio ništa drugo nego pokušaj mešanja u ono što se događa. Nismo to činili i nećemo - odgovorio je Peskov na pitanje šta bi Kremlj sada mogao da savetuje Lukašenku - oštro rasturanje ili dijalog sa demonstrantima.  

On je dodao da smatra niko ne sme da se meša i da belorusko rukovodstvo treba da proceni trenutnu situaciju i samo izvuče zaključke.

Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.

U nedelju 25. oktobra istekao je rok "narodnog ultimatuma" koji je bivši predsednički kandidat Svetlana Tihanovska ranije postavila vlastima zemlje.

Ona je navela da će, ukoliko se zahtevi opozicije ne ispune do 26. oktobra, sva preduzeća u zemlji započeti generalni štrajk.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading