RADIKALAN POTEZ FSS: Više neće biti NAMEŠTANJA utakmica

Autor:

Sport

09.06.2021

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Aferu "Kalčopoli" je svojevremeno rešio legendarni Pjerluiđi Kolina, a sada se očekuje da kod nas odvoji žito od kukolja Milorad Mažić.

RepublikaFoto: Starsport
Detalj sa meča Rad - Napredak

Kako stvari stoje, uskoro će da odzvoni nameštaljkama u srpskom fudbalu! Poslednji zvižduk odsviraće im ni manje ni više nego Milorad Mažić (48), koji se vraća da preuzme upravljanje sudijskom organizacijom.

Izvor Srpskog telegrafa blizak Fudbalskom savezu Srbije potvrdio je da se s Mažićem uveliko pregovara da se posle angažmana u Kini i rukovođenja "ljudima u crnom" u Fudbalskom savezu Kipra, gde je zaveo totalni red i izgradio pravičan sistem, istom poslom zabavi i kod nas, gde realno, a i prema sugestijama iz UEFA, ima najviše nameštaljki u ovom delu Evrope, ali i šire.

ČOVEK OD AUTORITETA

Podsetimo, posebnu lakrdiju izazvalo je nekoliko kola pred kraj Superlige, kada su timovi iz donjeg dela tabele zaigrali kao učesnici Lige šampiona, a neki su imali bolji skor od Mančester sitija i Bajerna!

- Posle svega što se desilo s muljanjem predsednika FSS Slaviše Kokeze u Carini, potom njegove ostavke, preko iz aviona viđenih nameštaljki pred kraj Superlige, pa sve do ovih za gledanje i slušanje mučnih previranja između Marka Pantelića s jedne i Nenada Bjekovića i Jovana Šurbatovića s druge strane, postalo je jasno da samo ljudi od autoriteta poput Mažića mogu da spasu potonuli fudbal u Srbiji. Nema sumnje da je čovek koji je sudio na evropskim i svetskim prvenstvima, u Ligi Evrope, kao i finala Lige šampiona i Kupa konfederacija, naš Pjerluiđi Kolina. Setite se, kad je u Italiji izbila afera "kalčopoli", Kolina se uključio i sada imamo samo priču o rezultatima i trofejima, niko ne pominje nameštanja. Iskreno verujem da bi i Mažić odvojio žito od kukolja među našim sudijama i da nikom ne bi palo napamet da ugovara ishode mečeva i po nekoliko kola unapred - kaže naš izvor.

Superliga od 2023. sa 12 klubova?!

Smanjenje broja ekipa u Superligi nastaviće se i narednih godina, pa će naš najjači rang od sezone 2023/24. brojati samo 12 klubova. Idejni projekat koji ovo treba da sprovede u delo FSS privodi kraju, a potvrda uoči realizacije mogla bi uskoro da se očekuje, prenosi Sport klub. To znači da drastičnih sečenja neće biti, već ćemo od ove jeseni imati ligu sa planiranih 16 timova, a već sledeće bi taj broj iznosio 14, odnosno dve ekipe više bi ispalo nego što bi ušlo iz Prve lige Srbije. Isti princip primenio bi se na leto 2023, pa bismo došli do konačne i optimalne lige sa samo 12 ekipa.

Međutim, dva su problema koji potencijalno koče povratak Mažića u srpski fudbal.

RepublikaFoto: Starsport
Milorad Mažić sa svojim pomoćnicima Daliborom Đurđevićem i Milovanom Ristićem

SVETSKI PATRIOTA

- Prvi i osnovni je sigurno finansijski momenat. Fudbalski savez Kipra je sa Mažićem potpisao basnoslovni ugovor na dve godine, s opcijom produženja na još jednu sezonu, a više su nego zadovoljni njegovim radom. Drugi problem je haos u srpskoj kući fudbala. Poznato je da na Terazijama 35 trenutno radi ko šta hoće, bez blama i stida pred fudbalskom publikom u Srbiji. Padaju teške reči, možda i kršenje zakona i dok se to ne reši - teško da će Mažić da se vrati. Međutim, patriota je, odavde je krenuo ka svetskim visinama, moguće je da bi, uz povoljan finansijski momenat i skoro rešenje problema na Terazijama, ipak poželeo da spase srpski fudbal. Ukoliko želi da se vrati i preuzme kontrolu nad arbitrima, imaće odrešene ruke - zaključuje naš sagovornik.

Podsetimo, Mažić je u više navrata delio pravdu i na svetkovini srpskog fudbala, večitom derbiju između Crvene zvezde i Partizana, a čak devet puta zaredom je izabran za najboljeg srpskog sudiju. U Kini, gde je radio za 570.000 evra po sezoni, takođe je bio najbolji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading