RAZVOJ NOVE GENERACIJE SPORTSKIH NAVIJAČA: Održana konferencija povodom završetka projekta!

Autor:

Sport

29.05.2021

17:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uz podršku FSS Ministarstvo prosvete, nakuke i tehnološkog razvoja, kao i gradski sekretarijati grada Beograda za sport i omladinu i za obrazovanje i dečiju zaštitu.

RepublikaFoto: Promo

U sportskom centru Fudbalskog Saveza Srbije u Staroj Pazovi održana je konferencija povodom završetka projekta “Razvoj nove generacije sportskih navijača“. Projekat se sprovodi pod okriljem Erasmus+ fonda a projekat su podržali zvanično i Fudbalski Savez Srbije, Ministarstvo prosvete, nakuke i tehnološkog razvoja, kao i gradski sekretarijati grada Beograda za sport i omladinu i za obrazovanje i dečiju zaštitu.

Koordinator projekta je Udruženje navijača “Džentlmen“ iz Beograda a partneri na projektu su fudbalski klub Lokomotiva iz Beograda, nevladina organizacija “Asteri“ iz Grčke i nevladina organizacija “Centar za interkulturalni dijalog“ iz Severne Makedonije. Podršku realizaciji projekta pružaju i domaći stručni konsultanti, doktori nauka u svojim oblastima dr.Marija Đorić, dr. Božidar Otašević i dr. Ivan Đorđević.

Predstavnici udruženja navijača “Džentlmen“ Srđan Babić i Vladimir Mijailović predstavili su glavne aktivnosti na projektu kao i cilj projekta koji je da se kroz edukativne radionice sa učenicima osmih razreda beogradskih osnovnih škola podigne svest o uzrocima lošeg ponašanja u navijačkom svetu, da se deca edukuju o ispravnom ponašanju na stadionima i sportskim priredbama a takođe da se promovišu iskustva o dobrim praksama u navijaštvu kao i promocija navijanja za reprezentaciju svoje zemlje.

RepublikaFoto: Promo
Tekst potpisa

Kroz radionice sprovedene su anonimne ulazne/izlazne ankete kao i fokus grupe sa učenicima što će doprineti boljem razumevanju problematike i olakšati dalji rad institucija u sprečavanju huliganizma, nasilja i ostalih loših pojava koje prate sport u samom nastajanju, to jest kroz rad sa školskom decom. Analize anketa, zaključke i opservacije sa radionica u školama predstavio je dr. Božidar Otašević, stručnjak za oblast kriminalistike i predavač na policijskoj akademiji u Beogradu i Pravnom fakultetu u Kragujevcu. Kao najzanimljiviji pokazetelji iz anketa su podatak da se 7% anketiranih učenika izjašnjava kao pripadnik navijačke grupe, a zanimljivo identičan procenat od 7% anketiranih tvrdi da radionice ovakvog tipa nisu korisne. Ono što poziva na oprez i akciju je podatak da je 78% anketiranih učeninika izjavilo da ih nikada u školi niko nije upoznao sa problemom nasilja navijačkih grupa. Takođe 83% učenika izjavilo je da su im radionice bili koristne ili veoma korisne.

Aktivnosti na projektu u Grčkoj i Severnoj Makedoniji predstavili su članovi projektnog tima Tanya Kyriakidou i Besart Šabani.

Na skupu su se obratili i predstavnik Fudbalskog Saveza Srbije Aleksandra Ćupović, predstavnik gradskog sekretarijata za sport i omladinu Vesna Zirić kao i direktor OŠ Karađorđe Obrad Drakulić. Zaključak predstavnika direktora škola je bio da obavezno treba raditi i sa mlađom decom jer je iz iskustva mogao da vidi da su učenici od 14 godina (osmi razred) već pod uticajem navijačih grupa.

RepublikaFoto: Promo
Tekst potpisa

Zajedniči zaključak svih učesnika skupa je da se pored preventivnih i represivnih mera na suzbijanju huliganizma i negativnih pojava u navijačkom svetu u našem regionu, prevashodno mora raditi na edukaciji učenika i mlađih generacija jer će se jedino tako ostvariti dugoročno ostvariv efekat da imamo stadione i hale oslobođene od huligana i nasilnika.

Iskazana je želja svih strana da se nastave i podrže ovakve aktivnosti i na nacionalnom nivou.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading