Sedam grešaka koje pravite prilikom pranja veša

Autor: zena.blic.rs, Republika

Lifestyle

19.12.2020

02:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čak iako perete veš godinama i mislite da znate kako se to radi, ove greške, koje mogu izazvati oštećenja tkanine ili boje, sigurno su vam se potkrale.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

1) NIJE DOVOLJNO DA RAZDVOJITE SAMO TAMNU I SVETLU ODEĆU

Prema priručniku "Martha Stewart Living", što više podelite odeću to će ona biti svežija. Razdvojite veoma prljavu i blatnjavu odeću od odeće sa tek ponekom flekom i teške materijale poput teksasa od laganih tkanina. Da biste izbegli da vaše farmerke izblede, prevrnite ih na unutrašnu stranu, operite u hladnoj vodi i osušite na niskoj temperaturi. Ukoliko ne želite da se vaša posteljina uvije i zgužva operite svaki komplet posebno, umesto da svu posteljinu perete zajedno.

2) NEMOJTE STAVLJATI DETERDŽENT DIREKTNO NA VEŠ

Verovali ili ne, postoji pravilan i pogrešan način da napunite veš mašinu. "Real Simple" preporučije da za najbolju distribuciju deterdženta kroz mašinu (čitaj: čistiji veš) najbolje je da prvo stavite veš, potom dodate vodu pa na kraju sipate deterdžent.  Ako koristite izbeljivač dodajte prvo vodu, potom odeću pa tek onda deterdžent.

3) NEMOJTE KORISTITI MAŠINU ZA SUŠENJE VEŠA

Ako imate vremena da sušite veš napolju, uradite to. Ne samo da ćete uštedeti struju (i novac), već je to i bolji način da osušite nežnije i osetljivije komade odeće. A ako koristite mašinu za sušenje veša nemojte je napuniti do vrha i nemojte presušiti odeću. Ukoliko želite da izbegnete gužvanje veša, kada ga izvadite iz sušilice okačite ga na žicu da se ispravi.

https://www.republika.rs/lifestyle/zena/248232/ljubavni-trener-otkriva-republiku-ovih-pet-stvari-zene-uporno-rade-muskarce-automatski-odbija

Posted by Tadeja Rastoder on Thursday, December 17, 2020

4) NEMOJTE MEŠATI ČARAPE SA DRUGIM VEŠOM

Umorni ste od toga da izgubite po jednu čarapu svaki put kada perete veš? Ubacite čarape u mašinu pa tek onda drugi veš koji perete. Manje su šanse da će se čarape zakačiti za neki drugi komad gardarobe zbog čega se često gube.

5) NE OSTAVLJATI RAJSFERŠLUSE OTKOPČANE

Otkopčani rajsferšlusi mogu ošetiti osetljivu odeću, pa čak i izgrebati vrata mašine iznutra. Proverite da li su svi zakopčani pre nego što ih stavite u mašinu. Problem mogu predstavljati i otkopčani brushalteri, odnosno kopče, koje mogu oštetiti nežnije materijale.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

6) URADITE TEST DA PROVERITE DA LI ODEĆA PUŠTA BOJU

Ako brinete da li će nova crvena majca otpustiti boju, obavezno uradite test pre prvog pranja. Navlažite jedan deo pa protrljajte belu tkaninu o majcu da vidite da li pušta boju, piše u priručniku "Martha Stewart Living". Ako je tako, taj komad odeće perite posebno dok ne prestane da bledi. Takođe, možete ubaciti jednu staru belu čarapu u mašinu da proverite.

7) NEMOJTE PRESKOČITI FILTER I CREVO KADA ČISTITE MAŠINU

Ispraznite filter posle svakog pranja, zato što ostaci tkanine, končići i slično mogu začepiti kanal, čime rizikujete požar. Filter čistite deterdžentom i četkicom za zube, a potom ga dobro osušite.  Takođe, jednom godišnje otkačite crevo iz mašine i dobro ga očistite.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading