PET GREŠAKA KOJE SVI PRAVIMO U ŠOPINGU: Jednu stvar nikako ne smete da dozvolite sebi!

Autor: Republika

Lifestyle

17.12.2020

13:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kupovina zahteva razmišljanje na duže staze, ne kupujte nešto samo zato što je na sniženju ako vam suštinski nije potrebno

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

Šoping je, u stvari, vrlo ozbiljna stvar. Premda nam se čini kao zabavno iskustvo koje nas opušta, zahteva mnogo veština i opreza. Tokom kupovine gotovo svi pravimo iste greške, kojih vrlo često nismo svesni, a koštaju nas mnogo novca. To i ne čudi s obzirom na to da ponuda u prodavnicama nikada nije bila raznovrsnija, pristupačnija i atraktivnija, pa se retko ko može odupreti izazovima šopinga.

Pre odlaska u kupovinu glavni cilj je ostati hladne glave i kupiti samo ono što nam treba, ali dobro znamo da to u praksi baš i ne bude tako. Kad uđemo u tržni centar i nađemo se okruženi fensi izlozima iz kojih vire primamljivi modni komadi koje želimo u svojoj kolekciji vrlo lako upadamo u zamke šopinga i počinjemo nepromišljeno da trošimo novac tako što ponavljamo iste greške. Evo koje...

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

Obavljanje šopinga na brzinu

Kupovina nikada ne bi trebalo da se obavlja u žurbi i kada nemate dovoljno vremena. Svaki odlazak u prodavnicu zahteva vašu potpunu predanost i koncentraciju da ne biste nepotrebno potrošili hrpu novca. Treba izdvojiti dovoljno vremena da biste mogli da procenite sviđa li vam se određeni komad u potpunosti i da li vam je potreban. Nikako ne bi trebalo da budete pod pritiskom zbog nedostatka vremena jer tako možete da donesete pogrešnu odluku i kupite nešto što vam se zapravo i ne sviđa ili vam jednostavno ne treba. Prema tome, uvek odvojite posebno vreme za šopingovanje umesto da ga doživljavate kao nešto što ćete obaviti usput.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

Nepromišljeno trošenje na rasprodajama

Sezonske rasprodaje su pravi raj za šopingholičare, ali i period u kom i najoprezniji kupci znaju da pogreše! Gotovo niko ne može da se odupre natpisima "sezonsko sniženje" na izlozima dućana. Sigurno vam se bar jednom dogodilo da ste otišli u radnju samo da pogledate šta ima u ponudi, a izašli s punim kesama u rukama. Najveća zabluda kod rasprodaja je ta što mislimo da štedimo kad kupimo nešto što je sniženo, a zapravo najčešće kupujemo nešto što nam uopšte ne treba i tako nepotrebno trošimo novac. Zato pre kupovine dobro razmislite treba li vam određena stvar, procenite da li je vredna vašeg novca i zapitajte se da li biste je kupili po redovnoj ceni. Ako su svi odgovori potvrdni, onda imate zeleno svetlo za kupovinu.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

Kvantitet umesto kvaliteta

Većina nas tokom kupovine vodi se idejom da je bolje kupiti više stvari za manje novca nego manje stvari za više novca. Prema podacima britanske "Fashion Retail Academy" iz 2019, tek svaki osmi potrošač radije odabere skuplje, dugotrajnije proizvode nego jeftiniju odeću. Takav stav proizlazi iz našeg uverenja da ćemo bolje proći kupovinom povoljnijih stvari. Ali ono o čemu ne razmišljamo jeste to da tako trošimo mnogo više. Jeftinije stvari su neretko lošijeg kvaliteta i potrebno ih je mnogo češće obnavljati, a kvalitetni komadi mogu nam potrajati i do nekoliko sezona. Cena kvalitetnih komada na prvu nam se može činiti visokom i nepristupačnom, ali možete sebi da olakšate plaćanje tako što ćete ih uzeti na rate.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

Slepo praćenje trendova

Iz sezone u sezonu na modnoj sceni pojavljuju se novi trendovi, a u dućane neprestano pristižu fensi komadi odeće i modnih dodataka koje želite da imate u svom ormaru. Nepromišljeno kupujete ono što je trenutno u modi i što vam se sviđa, a ne razmišljate o tome hoćete li to stvarno nositi i da li je funkcionalno. Često naknadno shvatite da ono što ste kupili nemate sa čim da kombinujete ili da baš i nije u vašem stilu. Bolje umesto trendi komada birajte one koji su u vašem stilu. Tako ćete biti sigurni da ćete ih nositi i da ih možete upariti sa komadima koje već imate u svojoj kolekciji.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

Kupovina stvari u pogrešnoj veličini

Koliko vam se puta dogodilo da se zaljubite u neki komad odeće ili obuće u izlogu, ali ga nema u vašoj veličini?! Ovaj scenario svima nam je dobro poznat. U takvoj situaciji skoro svi se teškom mukom uvlače u preuske farmerice, uvlače stomak da bi zatvorili šlic, uveravaju se da će se obuća razgaziti ili da će biti dobra kada se obuje na deblje čarape u slučaju da vam je komotna. I sve to mnogi rade u nadi da će im komad koji su kupili jednog dana pristajati. Budite iskreni prema sebi, taj dan retko kada dođe, a taj komad završava na hrpi stvari koje ne nosimo. Zato se nemojte više zavaravati. Odeća i obuća treba da vam savršeno stoje već prilikom prvog isprobavanja, u suprotnom, gotovo su siguran promašaj.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading