TRI NAJSLASNIJA RECEPTA: Ovako ukusne PALAČNIKE još niste probali!

Autor:

Lifestyle

16.02.2021

15:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Širom sveta danas se obeležava svetski Dan palačinki, a mi vam donosimo neke od najukusnijih recepata.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

U hrišćanskoj tradiciji, Dan palačinki se još naziva i Palačinka utorak ili Debeli utorak, pa eto povoda da se bez griže savesti bacite na ovu, svima nam omiljenu, poslasticu.

Klasične palačinke

Potrebno je za 10 komada:

1 jaje, 400 g brašna, 225 ml mleka, 225 ml kisele vode, prstohvat soli.

Priprema:

Umutite jaje sa mlekom i kiselom vodom, pa postepeno dodajte brašno i umutite homogenu smesu bez grudvica. Ostavite je da odstoji pola sata, pa pecite palačinke na zagrejanom tiganju.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Američke palačinke

Potrebno je:

2 jaja, 2 kašike šećera, 1 kašičica vanil šećera, 250 ml jogurta, 50 g maslaca, pola kesice praška za pecivo, 200 g brašna

Priprema:

Odvojiti belanca od žumanaca i umutite belanca sa jednom kašikom šećera. Drugu kašiku šećera umutite sa žumancima. U umućena žumanca dodajte vanil šećer i jogurt i otopljen maslac. Promešajte dodajte pola kašičice praška za pecivo i brašno. Sve dobro umutite, pa lagano umešajte sneg od belanaca. Pecite palačinke prvo sa jedne strane, kada se pojave mehurići na površini, okrenite je i pecite još pola minuta. Prelijte ih javoriovim sirupom ili medom i stavite kockicu putera.

Palačinke iz rerne

Potrebno je:

1/2 šolje brašna, 1/2 mleka, 2 veća jaja, 2 kašičice šećera, 1 kašičica ekstrakta vanile, 2 kašičice soli, 2 kašičice putera

Priprema:

Brašno, mleko, jaja, šećer, so i ekstrakt vanile dobro izblendajte. Dobićete prilično tečno testo, i ostavite ga da odstoji u blenderu od 20 do 25 minuta. U međuvremenu tiganj u kome ćete pripremati palačinku zagrejte istovremeno sa rernom na 220 stepeni oko 20 minuta. Kada se zagreje, izvadite tiganj pomoću rukavice i stavite ga na šporet, a potom u njega izručite 2 kašike putera, mešajte dok se ne rastopi i njime premažite dno i stranice tiganja. Potom u tiganj izručite pripremljeno testo, i nagnite tiganj po potrebi dok se testo ravnomerno ne rasporedi. Pecite oko 15-ak minuta, sve dok palačinka ne naraste, malo ne popuca i ne postane braonkasta na vrhu i po ivicima. Služite toplo i direktno iz tiganja, piše Žena Blic.

 

 

 

Opširnije o Danu plačinki možete pročitati OVDE.

Prijatno!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading