Tramp prelomio: Rat je rešenje za Koreju!

Autor:

Svet

31.08.2017

05:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dan nakon što je Kim Džong Un lansirao projektil koji je preleteo Japan, američki predsednik istakao kako diplomatija više nije rešenje za krizu sa Pjongjangom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Dramatična izjava lidera zbog koje ceo svet drhti

VAŠINGTON/PJOGJANG - Američki predsednik Donald Tramp juče je poslao zastrašujuću poruku kojom je praktično prelomio da je rat jedino rešenje za najnoviju krizu sa Severnom Korejom i njenim vođom Kim Džong Unom. Naime, samo dan nakon što je Pjongjang ispalio najnoviji projektil koji je pritom preleteo Japan, šef SAD je napisao na Tviteru kako više ne postoji mogućnost za diplomatske pregovore sa severnokorejskim vođstvom, što je shvaćeno kao da je time otvoreno najavio ulazak u sukob sa tom zemljom. Malo manje od 24 sata ranije, on je zbog najnovijeg Džong Unovog raketnog testiranja istakao kako su sada sve opcije u igri.

- SAD razgovaraju sa Severnom Korejom i isplaćaju im novac za iznude već 25 godina. Razgovor više nije odgovor - glasio je Trampov tvit koji je izazvao opštu paniku u svetu, posebno nakon što je i premijer Japana Šinzo Abe imao veoma zapaljive izjave posle severnokorejskog manevra u utorak ujutru.

Taj zvaničnik je, podsetimo, naveo kako je spreman da po svaku cenu brani svoju naciju, a uz to izdao naređenje da se stanovnici severnih područja Japana evakuišu u skloništa zbog mogućnosti izbijanja ratnog stanja. Abe je takođe odmah u utorak razgovarao i sa najvećim saveznikom Trampom, pa se veruje da su dvojica lidera ugovorili zajedničku akciju.

Uprkos svemu tome, Džong Un je juče nastavio preteću retoriku, istakavši kako je prelet njegove rakete iznad Japana samo početak. Kako je istakao, nova lansiranja opasnih projektila biće nastavljena iz dana u dan, kao i da će naredna njegova meta, posle Japana, biti američko ostrvo Gvam u Pacifiku.

- Naša nova vežba lansiranja balističke rakete, poput pravog rata, prvi je korak u vojnoj operaciji Korejske narodne vojske u Tihom okeanu. Ona je i smisleni uvod u obuzdavanje Gvama - istakao je Kim govoreći o teritoriji na kojoj se nalazi jedna od strateški najvažnijih vojnih baza SAD, a za koju je Kim još ranije najavljivao kako će biti prva meta njegovih žestokih udara. Međutim, pre dva dana se pokazalo da je to ipak bila japanska teritorija, a pojedini analitičari veruju da je uzrok za to osveta za japansku okupaciju Severne Koreje, koja je trajala punih 35 godina.

- Do 1945. je na tlu Severne Koreje bio dozvoljen samo japanski, a Severnokorejci su bili jeftina radna snaga. Novac su imali samo Japanci i oni su uživali sva prava - podseća analitičar Mark Almond i dodaje da još od tog perioda Pjongjang vidi Tokio kao jednog od najvećih neprijatelja.

Osim Japana i Amerike, u potencijalni konflikt na Dalekom istoku zasigurno je uključena i Južna Koreja, koja je u odmah u utorak, kao vid upozorenja, sa osam bombi iz vazduha gađala pogranična područja ka severnim susedima. Takođe, juče je i Australija najavila kako razmatra da unapredi odbrambene sposobnosti svoje mornarice za rušenje interkontinentalnih raketa u slučaju izbijanja sukoba. Ta zemlja je zajedno sa Južnom Korejom tražila od Saveta bezbednosti UN da hitno primeni sankcije protiv severne Koreje i nekako zaustavi njene manevre, ali je to telo zasad samo osudilo najnoviju akciju Kim Džong Una.

Komentatori nemačke štampe juče su se naširoko bavili pitanjem hoće li SAD preventivno da udare na Severnu Koreju, upozorivši da bi to moglo da dovede do nuklearne katastrofe, ali i do toga da vođa najzatvorenije zemlje na svetu Kim Džong Un prođe kao nekadašnji libijski lider Muamer el Gadafi. Podsetimo, on je 2011. brutalno mučen i ubijen, što se dogodilo u režiji Amerike i pobunjenika protiv njegovog režima u Libiji.

- Zapad mora da shvati - Pjongjang zna kako je prošao Gadafi, pa bi i Tramp i njegovi savetnici morali da prime k znanju da je dosadašnja taktika prema komunističkom režimu Severne Koreje propala - navodi Špigel onlajn i dodaje:

- Kim Džong Un, doduše, svesno nije izveo direktan napad protiv SAD ili nekog saveznika, ali je raketni test preko Japana pokazao koliko ga plaše Trampove pretnje: nimalo.

Time je očigledno aludirano na to da SAD moraju da preduzmu nešto konkretnije protiv Severne Koreje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading