Guam u strahu: Pripreme za nuklearni udar

Autor: Tanjug

Svet

11.08.2017

08:44 >> 08:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Malo ostrvo u Pacifiku Guam u centru je pažnje ovih dana, a 160.000 stanovnika koji ga naseljavaju u strahu su da bi mogli postati žrtve sukoba SAD i Severne Koreje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Rajsko tropsko ostrvo Guam, uskoro bi moglo biti zbrisano sa lica zemlje

Pre nekoliko dana, "Vašington post" objavio je da je Severna Koreja napravila minijaturnu nuklearnu bojevu glavu, koja može da stane u raketu, a da ukupno u toj zemlji ima oko 60 nuklearnih uredaja.
Druga jako bitna stvar za Pjongjang je američka vojna baza na Guamu opremljena sistemom THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) koji može da presretne rakete i u kojoj se nalazi američki bombraderi B-52 koji imaju mogucnosti i da nose bojeve glave, kao i 7.000 vojnika.

Vlasti Severne Koreje predstavile su danas detaljan plan za lansiranje balistickih raketa u vode oko američkog ostrva Guam u Pacifiku. Plan, koji podrazumeva da balisticke rakete udare u vodu na 30 ili 40 kilometara od Guama, bice sledece nedelje predstavljen lideru Severne Koreje Kim DŽong Unu, koji ce potom doneti odluku o daljim koracima.

Japan i Južna Koreja obećali su snažnu reakciju, ukoliko Pjongjang nastavi sa tim planom, a takav potez gotovo sigurno primorao SAD da presretnu rakete, što bi moglo da dovede do dalje eskalacije nasilja.

Stanovnici Guama, koji inace nemaju pravo glasa na izborima u SAD, ali jesu Amerikanci po rođenju, u strahu su od mogucih sukoba.

- Plašimo se. Moramo da se spremimo, ako se nešto dogodi i da se molimo Bogu da se ne desi. Svi su u panici jer je u pitanju sila koja je jaca od nas - rekla je Dejzi Mendiola (56) listu "Tajms".

Građani ovog usamljenog ostrvceta strahuju da aktuelna američka administracije nece moci da pronade miran izlaz iz krize koja se svaki dan zahuktava.

"Tajm" prenosi reci lokalnog advokata Tod Tompsona koji kaže da na ranije pretnje, a bilo ih je, uglavnom nije reagovao, jer je verovao da ce "hladne glave u Vašingtonu rešiti problem".

Sada više nije siguran.

Ipak, kako kažu stanovnici ovog ostrva, "još nikoga nisu videli da se pakuje i odlazi ili gomila zalihe hrane", prenosi "Blic".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading