Kim šalje 4 rakete na Guam preko Japana: Čeka se samo odobrenje

Autor: Agencije

Svet

10.08.2017

11:31 >> 12:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Državni mediji Severne Koreje objavili su detalje o mogućem raketnom napadu na Guam koji bi trebalo da se desi sredinom avgusta.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Kim šalje 4 rakete preko Japana na SAD

Napad bi, kako se navodi, uključivao četiri rakete koje bi preletele Japan i dejstvovale unutar nekoliko desetina kilometara teritorije SAD.

Severnokorejski mediji naveli su da će detaljan plan napada biti predstavljen do sredine avgusta, prenosi “Rojters“.

Napad bi uključivao lansiranje četiri Hvasong-12 raketa koje bi “preletele nebo iznad Šimana, Hirošime i Kočija“, rekao je general Kim Rak Gjom.

Rakete bi trebalo da lete “3.356 kilometara za 1.065 sekundi pre nego što dođu do obala Guama, a sleteće oko 30 kilometara od obale, ako plan odobori Kim Džong Un". 


Pjongjang je takođe “ismejao“ obećanje Donalda Trampa da će na pretnje Severne Koreje odgovoriti “vatrom i besom“. 

Komandant raketnih snaga Severne Koreje Kim Rak Gjom rekao je u intervjuu za državnu televiziju da Trampove pretnje "prilično idu na živce". 

 Hvasong rakete su svernokorejske rakete srednjeg i dugog dometa. 

Japanski ministar odbrane Icunori Onodera izjavio je da bi njegova zemlja mogla da obori severnokorejske rakete u slučaju da ih Pjongjang ispali u pravcu američkog ostrva Guam u Pacifiku. 

Onodera je rekao u parlamentu da bi raketni napad predstavljao pretnju za tu državu, navodi agencija AP. 

Prema njegovim rečima, Japan bi slučaju raketnog napada mogao da ostvari pravo na "kolektivnu samoodbranu" i aktivira sistem raketne odbrane i razarač "Egis".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading