Turska tvrdi da je 15-člani "odred ubica" ubio i raskomadao nestalog novinara!

Autor: blic.rs/Fox news

Svet

12.10.2018

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Turski zvaničnici objavili su svojim američkim kolegama da imaju audio i video snimke koji dokazuju da je novinar i aktivista Džamal Kašogi, dopisnik "Vašington posta", ubijen u Konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu 2. oktobra.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džamal Kašogi

Ovi snimci biće prvi čvrst dokaz za tvrdnje turske vlade da je 15-člani "odred ubica" napao Kašogija nakon što je ušao u konzulat, ubio ga i raskomadao njegovo telo testerom.

Na prethodno objavljenim snimcima sa nadzornih kamera vidi se kako 59-godišnji Kašogi ulazi u konzulat. Saudijski zvaničnici tvrde da je on napustio zgradu na drugi način i da ne znaju gde se nalazi.

Neimenovani zvaničnici turske i američke vlade kažu da se Kašogijev glas može čuti na snimcima do kojih su došli u posed, zajedno sa glasovima drugih muškaraca koji pričaju na arapskom jeziku. Jedan zvaničnik je rekao da se na snimku čuje kako muškarci tuku Kašogija, dok je drugi istakao da pokazuju kako je novinar “ispitivan, mučen i potom ubijen”.

Zvaničnici Ankare nisu hteli da objave snimak iz straha da bi to kompromitovalo istragu obaveštajnih službi, piše "Foks njuz".

Foto: Tanjug/AP

Turski mediji, uključujući izvore bliske vladi predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, prethodno su navodili da su u 15-članoj grupi muškaraca koja je doletela u Istanbul i došla u konzulat na dan kad je Kašogi nestao, bili saudijski kraljevski čuvari, obaveštajci, vojnici i stručnjak za autopsiju.

Kašogi, koji je kritikovao saudijsku vladu u “Vašington postu”, otišao je u konzulat da dobije dokument potreban da se oženi, dok ga je njegova verenica Hatis Čengiz čekala vani.

Erdoganov portparol je izjavio da će Turska i Saudijska Arabija oformiti zajedničku radnu grupu radi istrage Kašogijevog nestanka.

U međuvremenu, portparolka Stejt departmenta Heder Nauert je saopštila da je saudijski ambasador u SAD, princ Kalid bin Salman bin Abdulaziz, putovao u svoju zemlju i da američke vlasti od njega očekuju informacije o ovom slučaju. Nauert je dodala da SAD nisu zahtevale da ambasador napusti zemlju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading