IN MEMORIAM Nebojša Pešić - Nema smrti, ima seoba

Autor: Vojislav Milovančević, Medija centar

Vesti

09.10.2018

13:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Opraštajući se od svog dugogodišnjeg saradnika i prijatelja, kolege Nebojše Pešića (58) su istakle da je njegovim odlaskom novinarstvo izgubilo jednog od svojih bardova i čoveka kod kojeg su mnogi, danas istaknuti novinari, načinili svoje "prve korake".

RepublikaFoto: e-stock/K. MIHAJLOVIĆ
Počivaj u miru

- On je bio taj koji me je uveo u svet novinarstva. Neši sam neizmerno zahvalan što me je naučio da, u svakom trenutku ovog našeg prokletog posla, sačuvam sebe, svoje dostojanstvo, a da pritom ne ugrozim ljude iz svog okruženja - kazao je novinar i nekadašnji predsednik NUNS-a, Vukašin Obradović.
Ističući da je Nebojša Pešić bio primer kako se u teškim vremenima ostaje čovek, novinar i profesionalac, Obradović je dodao.

- Neša je uvek govorio da ne smemo da zaboravimo da ispod svakog našeg teksta stoji naše ime i prezime. Nikada nije sebi dozvolio da ne ispoštuje tu rečenicu. To je ono po čemu ću ga večno pamtiti. Držeći se tog gesla, on je i otišao - objašnjava Obradović, upućujući, ujedno, i poslednji pozdrav svom prijatelju i kolegi: "Nema smrti, ima seoba. Druže moj Nešo, putuj i vidimo se u nekom drugom svetu".

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) Ranka Savić, kazala je da je Nebojša Pešić bio narodni čovek, koji je delio sudbinu običnog, "malog čoveka", te da je savršeno razumeo sve probleme sa kojima su se suočavali radnici i gro našeg naroda.

- Duboke socijalne i društvene nepravde preživljavao je svim svojim bićem i bio spreman, bez obzira ko je na vlasti, da se argumentovano i beskompromisno, objektivnim i analitičkim pristupom suprotstavi i bori se za pravednije društvo i neku novu i bolju Srbiju - kazala je ona.

RepublikaFoto: e-stock/K. MIHAJLOVIĆ

Da je borba za radnička prava obeležila život Nebojše Pešića, saglasna je i urednica u Novom magazinu, Jelka Jovanović, dodajući da se Pešić kroz čitav svoj radni vek isticao kao besprekorno odgovoran, izuzetan profesionalac i kao čovek koji je uvek pokazivao brigu prema drugim ljudima.

- Neša je bio veoma zabrinut one godine kad su ga pokupili iz Politike i mobilisali. On je bio rezervni oficir. Odveo je celu četu na ratište i vratio sve ljude žive. Taj napor je zamalo njega koštao života - kazala je Jovanović.

Nebojše Pešića je bio hrabar novinar, koji je kroz pisanu reč prizivao neku bolju Srbiju, pravednije i moralnije društvo, zasnovano na demokratiji, ljudskoj slobodi i elementarnoj socijalnoj pravdi, rečeno je na komemorativnom skupu u beogradskom Medija centru, povodom smrti novinara i urednika Novog magazina.

Sahrana Nebojše Pešića biće održana sutra (sreda) u 14.00 časova na gradskom groblju u Paraćinu.


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading