FILMSKA AKCIJA IZRAELSKIH SPECIJALACA: Preobukli se u PALESTINSKE IZBEGLICE, upali u Hamasovu zgradu i spasli četvoro talaca

Autor:

Svet

11.06.2024

15:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svi su oteti 7. oktobra na muzičkom festivalu Nova na jugu Izraela

FILMSKA AKCIJA IZRAELSKIH SPECIJALACA: Preobukli se u PALESTINSKE IZBEGLICE, upali u Hamasovu zgradu i spasli četvoro talaca

Foto: X/Israel Defense Forces

U pripremi i izvršenju "Operacije Arnon" učestovlala je izraelska unutrašnja obaveštajna služba Šin Bet, Izraelske odbrambene snage (IDF) i pripadnici tima za specijalne operacije Jamam

Izraelski specijalci su bili maskirani u palestinske izbeglice koje traže mesto gde će da žive kada su upali u zgradu u kojoj je Hamas držao četvoro talaca otetih u napadu na Izrael još od 7. oktobra prošle godine.

Kako je preneo Abcnews, pozivajući se na dva izvora bliska izraelskim bezbednosnim snagama, specijalci su se već nalazili u blizini zgrade kada su dobili naredbu da operacija spasavanja može da počne.


Naredba da se krene u akciju izdata je u subotu u 11 sati pre podne po lokalnom vremenu. Prvi helikopter u kome su bili oslobođeni taoci i ranjeni policijski zvaničnici sleteo je u medicinski centar Šiba u 12,15 sati, a poslednji u 12,45 sati kada je i definitivno operacija oslobađanja bila završena.

U pripremi i izvršenju "Operacije Arnon" učestovlala je izraelska unutrašnja obaveštajna služba Šin Bet, Izraelske odbrambene snage (IDF) i pripadnici tima za specijalne operacije Jamam. Operacija je ime dobila u čast jednog pripadnika snaga bezbednosti koji je poginuo.

Spaseni su taoci - Almog Meir Jan (21), Noa Argamani (25), Andrej Kozlov (27) i Šlomi Ziv (40). Svi su oteti 7. oktobra na muzičkom festivalu Nova na jugu Izraela.

"Oslobođeni taoci su bili u dobrom medicinskom stanju", saopštio je IDF.

Međutim, njihovo psihičko stanje nije bilo najbolje.

"Zlostavljani su tokom dužeg vremenskog perioda", rekao je profesor Itai Pesah, šef medicinskog tima koji se brine o oslobođenima. Taoci su se nalazili na dve različite lokacije u centralnom delu Pojasa Gaze. Trojica muškaraca su bila odvojena, nedaleko od jednog izbegličkog kampa.

Palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je u nedelju da su izraelske snage tokom operacije oslobađanja talaca ubile 274 Palestinaca, dok ih je 698 ranjeno.

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading