HAMAS POSTAVIO LUDAČKI ULTIMATUM IZRAELU! Vi oslobodite PRINCA SENKI, mi ćemo taoce! ŠOK

Autor:

Svet

11.06.2024

09:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Inženjer-bombaš Abdulah Barguti, nazvan Princ Senki, ubica nekoliko stotina ljudi, zbog krvavih terorističkih napada osuđen je na 67 doživotnih kazni plus 5.200 godina zatvora.

HAMAS POSTAVIO LUDAČKI ULTIMATUM IZRAELU!  Vi oslobodite PRINCA SENKI, mi ćemo taoce! ŠOK

Foto: Profimedia Menahem Kahana, AP Alex Brandon, David Fainshtein

Hamas pristaje da razmeni preostale taoce, koje drži negde u Pojasu Gaze, samo ako Izrael oslobodi Abdulaha Bargutija, nazvanog Princ Senki, koji je zbog krvavih terorističkih napada osuđen na 67 doživotnih kazni plus 5.200 godina zatvora.


Naime, nakon što su izraelski snage oslobodile četvoricu talaca, pojačan je pritisak na premijera Benjamina Netanjahua da pristane na svaku razmenu, a demonstranti su tražili i prekid vatre. Tel Aviv je već nekoliko puta odbio da oslobodi Bargutija, koji je odrastao u porodici palestinskih izbeglica u Kuvajtu. On je poreklom iz sela Beit Rima, na Zapadnoj obali, gde su Izraelci počinili masakr, kad su ubili i dvojicu Bargutijevih ujaka.


PRISLUŠKIVAO MOSAD
Barguti je u Južnoj Koreji radio u drvari i školovao se. Postao je inženjer elektrotehnike i haker za kompjutere i telekomunikacione mreže. Usput je naučio kako sam da pravi eksploziv i paklene mašine koje je isprobavao u šumi. Oženio se i razveo kad je proteran iz Južne Koreje. Bacio je Molotovljev koktel na policiju kad su dvojica američkih vojnika silovala devojku iz tog mesta.
Otputovao je u Jerusalim i radio u čeličani, a povezao se s palestinskim brigadama El Kasam, za koje je prisluškivao izraelsku vojsku i Mosad i proučavao ih. Napravio je paklenu mašinu u konzervi piva i detonirao je u tržnom centru. To je bio tek početak, jer je Barguti želeo samo da testira reakciju izraelske vojske. Sledeći put eksploziv je stavio u gitaru, a terorista El Kasam brigada odneo je u restoran, gde je poginulo 15, a ranjeno 126 Izraelaca. Usledili su i drugi napadi iza kojih je stajao Barguti ili njegovi učenici koje je noću tajno obučavao. Smatra se da su oni odgovorni barem za oko 250 poginulih u terorističkim napadima.
Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 


OPKOLILI GA S PSIMA
U poteru za Bargutijem krenuli su i Mosad i administracija Palestinske samouprave na Zapadnoj obali. Ipak, on je izbegao sve klopke i kretao se Jerusalimom s ženom Palestinkom i troje dece s lažnim identitetom, što mu je donelo nadimak Princ Senki. Umalo je poginuo kad mu je metak izraelskog vojnika pokidao arteriju u butini, ali je uporno obučavao mlade Palestince za bombaške napade.
Ujutro 5. marta 2003. krenuo je s bolesnom ćerkom Talom u bolnicu, kad ih je na parkingu opkolio čopor službenih pasa izraelske vojske. Princ Senki je uhvaćen i mučen pet meseci, ali nikoga nije odao.



3 osvetnička napada u Jerusalimu
1. Kad su Izraelci ubili dvojicu komandira El Kasam brigada, Princ Senki osvetio se 2002. prvo bombom u kafiću kad je ubijeno 11, a ranjeno 59 ljudi.
2. U napadu na tržni centar u Tel Avivu poginulo je 15 Izraelaca, dok ih je 60 ranjeno.
3. U napadu na Hebrejski univerzitet ubijeno je devet, a ranjeno 100 Izraelaca.



Umro od tuge dan pre nego što mu je sin oslobođen
Josi Meir Jan nije dočekao da vidi živog svog sina Almoga (22), jer je umro od srčanog udara samo dan pre nego što ga je izraelska vojska oslobodila u Pojasu Gaze zajedno s još trojicom talaca koje je Hamas oteo u napadu 7. oktobra na muzički festival u pustinji.
Josijeva sestra Dina ispričala je da je on sve to vreme proveo ispred televizora u nadi da će čuti neku vest o Almogu.
- Moj brat je umro od tuge i nije dočekao da vidi povratak svog sina. Bio je zabrinut što je Almog u rukama ubica i razmišljao je šta mu se dešava i kroz kakve sve muke prolazi - rekla je Dina.

 

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading