POGINUO POTPREDSEDNIK MALAVIJA!

Autor:

Svet

11.06.2024

12:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Malavija Lazarus Čakvera proglasio je utorak danom žalosti.

POGINUO POTPREDSEDNIK MALAVIJA!

Foto: AMOS GUMULIRA / AFP / Profimedia, pixabay.com

Potpredsednik Malavija dr Saulos Čilima i još devet osoba, uključujući i njegovu ženu, poginuli su kada se njihov avion srušio u planinskom lancu Čikangava, saopštila je vlada u utorak.

Predsednik Malavija Lazarus Čakvera proglasio je utorak danom žalosti, prenosi CBS njuz.

Građani Malavija su u potpunom šoku, naročito posle nedavne pogibije predsednika Irana, kao i atentata na slovačkog premijera Roberta Fica.

Do nesreće je došlo u ponedeljak ujutru nakon što je vojni avion poleteo iz glavnog grada zemlje Lilongvea.

 

 

Čilima i ostali putnici su krenuli na sahranu bivšeg državnog tužioca kada je njihov avion nestao sa radara.

Zvaničnici vazdušnog saobraćaja rekli su da avion nije mogao da sleti na aerodrom Mzuzu, zbog slabe vidljivosti, a pilotu je savetovano da se vrati u Lilongve kada je avion nestao.

Čilima (51) u Malaviju viđen je kao mogući kandidat za predsedničke izbore sledeće godine.

Još se nisu slegli šok i iznenađenje u svetu kada je objavljena informacija o pogibiji iranskog predsednika, Ebrahima Raisija, u helikopterskoj nesreći, a danas nam stiže vest o nestanku letelice sa potpredsednikom Malavija.

Letelica koja je prevozila potpredsednika Malavija, Saulosa Čilime, nestala je sa radara nakon što je u ponedeljak napustila glavni grad Lilongve.

Prema dostupnim informacijama, Čilima, koji je potpredsednik Malavija od 2014. godine, je pre svoje političke karijere imao ključne rukovodeće uloge u multinacionalnim kompanijama kao što su Unilever i Coca Cola.

Njegovo ime vezuje se i za korupcionaški skandal od ukupno 150 miliona dolara, zbog čega je 2022. bio uhapšen i privremeno lišen svojih potpredsedničkih ovlašćenja.

Sud u Malaviju je u maju ove godine oslobodio Čilimu svih optužbi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading