DEBAKL ŠOLCA I MAKRONA, PUTIN NE SKIDA OSMEH: Narodi Evrope izjasnili su se hoće li rat s Rusijom ili ne! Ovo su rezultati

Autor:

Svet

10.06.2024

08:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema predviđanjima, desničarske partije su zabeležile odlične rezultate i u Francuskoj i u Nemačkoj, zemljama stubovima Evropske unije

DEBAKL ŠOLCA I MAKRONA, PUTIN NE SKIDA OSMEH: Narodi Evrope izjasnili su se hoće li rat s Rusijom ili ne! Ovo su rezultati

Foto: Tanjug/AP

Politički potres u Evropi izazvan je izborima za novi saziv Evropskog parlamenta, na kojima su najveći gubitnici francuski predsednik Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc.

Prema predviđanjima, desničarske partije su zabeležile odlične rezultate i u Francuskoj i u Nemačkoj, zemljama stubovima Evropske unije.

Dobre rezultate desnica je zabeležila u još nekim zemljama EU, prenosi BBC.

Zbog teškog poraza njegove stranke od desničarskog Nacionalnog okupljanja, Makron se hitno obratio naciji i saopštio da je raspustio parlament i da će raspisati vanredne nacionalne izbore za 30. jun i 7. jul.

Pravo glasa imalo je 360 miliona Evropljana, a novi saziv Evropskog parlamenta ubuduće će imati 720 poslanika, što je 15 više nego do sada.

Najveća trka bila je u Nemačkoj, gde se biralo 96 od 720 članova budućeg Evropskog parlamenta.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Ursula fon der Lajen i Olaf Šolc

Konzervativci Ursule fon der Lajen iz koalicije CDU-CSU i krajnja desnica u Nemačkoj već slave, govoreći da je ovo kraj Šolcove levičarske vlade, uoči nacionalnih izbora 2025. 

Prema preliminarnim rezultatima, desničarska Alternativa za Nemačku (AfD) zauzela je drugo mesto na izborima za Evropski parlament u Nemačkoj, pobedivši SPD levog centra kancelara Olafa Šolca i njegove koalicione partnere Zelene.

Predviđa se da će najjača stranka biti konzervativna CDU/CSU, sa 30 odsto.

Zeleni i SPD postigli su slabije rezultate nego 2019, sa predviđenih 12,5 odsto, odnosno 14 odsto.

Slični rezultati su i u Austriji, javlja dopisnica BBC iz Beča Betani Bel.

Veliko slavlje u sedištu Nacionalnog okupljanja, stranke desnice koju je osnovala Marin le Pen, nakon što je objavljeno da je osvojila najviše glasova - više od 30 odsto, pokazuju izlazne ankete.

Nikada dosad ova stranka nije uspela da dobije toliko. Renesansna stranka predsednika Makrona zauzima drugo mesto, sa 15,2 odsto, dok su socijalisti, pod vođstvom Rafaela Gluksmana, dobili 14 odsto.

Republika

Foto: Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Emanuel Makron

U obraćanju pristalicama, mladi lider Nacionalnog okupljanja Žordan Bardela pozvao je Makrona da raspusti parlament i raspiše vanredne izbore.

Francuzi su izrazili želju za promenom. Ova jasna poruka evropskim liderima pokazuje volju Francuza koji žele Evropa promeni kurs.

- Vetar nade duva nad Francuskom, a ovo je samo početak - rekao je Bardela.

Predsednik ne može da ostane gluv na poruku koju je večeras poslao francuski narod, dodao je on.

Nedugo posle obraćanja Bardele, Makron je najavio raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora u Francuskoj.

Marin le Pen, liderka Nacionalnog okupljanja, pozdravila je odluku Makrona i rekla da očekuje pobedu na nacionalnim izborima.

- Spremni smo da preuzmemo vlast ako nam Francuzi daju poverenje... Spremni smo da iskoristimo moć, da okončamo masovnu migraciju, da damo prednost kupovnoj moći, spremni smo da Francuska ponovo živi - rekla je ona.

Glasalo se i u Hrvatskoj, najmlađoj članici EU, ali interesovanje za izbore je bilo vrlo nisko.

Svega nekoliko bilborda, poneka televizijska reklama i bleda onlajn kampanja.

Što se Poljske tiče, predviđa se da će centristička Građanska koalicija (KO) poljskog premijera Donalda Tuska pobediti na izborima za Evropski parlament, prema izlaznoj anketi objavljenoj nakon što je glasanje završeno u 21 sat.

Republika

Foto: Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski

Donald Tusk

Pro-EU KO osvojio je 38,2 odsto, ispred glavne opozicione stranke Pravo i pravda (PiS) sa 33,9 odsto glasova.

Ako ovi rezultati budu ozvaničeni, Tusk će prekinuti niz evroskeptičnog PiS, koji je pobedio u poslednjih devet izbora zaredom, među kojima i na parlamentarnim izborima u oktobru i lokalnim izborima u aprilu.

Izlazne ankete u Španiji pokazuju da se Socijalistička radnička partija (PSOE) premijera Pedra Sančeza bori za prvo mesto sa konzervativnom Narodnom partijom (PP).

Sančezova stranka ima između 20-22 mesta (u poređenju sa 21 u 2019.), Narodna partija ima 21-23 (u poređenju sa 13 u 2019.).

Tvrdo desni Vok je na trećem mestu, sa šest-sedam mesta, što je blagi napredak u odnosu na prošle izbore, prenosi BBC,

Levičarski savez Sumar, mlađi partner u španskoj vladi, ima tri-četiri mesta, dok Podemos ima dva-tri, prema istoj anketi.

Za razliku od trenda u drugim evropskim zemljama, u Danskoj se predviđa pobeda levičarske stranke.

Prema izlaznoj anketi, očekuje se da Socijalistička narodna partija osvoji najviše glasova (18,4 odsto), što bi joj dalo tri od ukupno 15 mesta koliko ova zemlja ima u Evropskom parlamentu.

Ova stranka je sada u prednosti nad socijaldemokratama, koje predvodi premijerka Mete Frederiksen, ali će i oni imati tri mesta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading