ZELENSKI ŽIV SAMO DOK JE NA VLASTI: Ukrajinskom predsedniku istekao petogodišnji mandat, ratno stanje prepreka za nove izbore!

Autor:

Svet

09.06.2024

02:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pokušaje osporavanja svog legitimiteta posle 21. maja je nazvao neprijateljskim narativom koji plasira Rusija

ZELENSKI ŽIV SAMO DOK JE NA VLASTI: Ukrajinskom predsedniku istekao petogodišnji mandat, ratno stanje prepreka za nove izbore!

Foto: AP Evgeniy Maloletka, foto tanjug AP, foto tanjug ap02 AP Anton Vaganov

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski biće uklonjen sa te pozicije do kraja specijalne operacije, izjavio je bivši savetnik šefa Pentagona, pukovnik Daglas Mekgregor.

- Njegovi ljudi od poverenja će morati da odu mirno ili će na kraju biti postavljeni uza zid i streljani, otrovani ili nešto drugo, ko to zna. Moguć je i scenario po kome će ukrajinskom lideru biti dozvoljeno da napusti zemlju i ode, na primer, na Kipar. Čak ne mislim da će se CIA ili M-6 obavezno umešati da bi ga sklonili - zaključio je Mekgregor.

PROBIJENO DNO

Ako je verovati američkom pukovniku, ono što Zelenskom trenutno najmanje treba su predsednički izbori, mada mu je krajem maja istekao mandat, a mnogi mu osporavaju legitimitet. Izbori su otkazani zbog ratnog stanja i opšte mobilizacije, a Zelenski je izjavljivao da sada nije vreme za izbore, što su pojedini političari dočekali na nož.

- U Ukrajini su od 21. maja nelegitimni ne samo Volodimir Zelenski, već i cela vertikala vlasti - izjavio je za Sputnjik predsednik pokreta Druga Ukrajina doktor pravnih nauka Viktor Medvedčuk.

Prema njegovim rečima, Zelenski nema pravo da predstavlja Ukrajinu na međunarodnoj sceni, njegovi potpisi na dokumentima su pravno ništavni:

- Ne radi se o tome može li on to ili ne, već što nema nikakva prava da to radi.

Prema njegovim rečima, Zelenski je, odbijanjem da se izbori u Ukrajini održe, dopustio uzurpaciju vlasti koja je suprotna ukrajinskom ustavu i doveo zemlju u pravni kolaps. On je ocenio da je za vreme Zelenskog Ukrajina prestala da postoji ekonomski, politički, a od 21. maja 2024. aktuelni lider Ukrajine je izgubio svoj legitimitet.

- Probijeno je još jedno dno - konstatovao je Medvedčuk.

OŠTRO PROTIV

U ukrajinskom društvu se raspravlja o tome ko će voditi zemlju nakon što mu je istekao petogodišnji mandat na mestu predsednika. Početkom godine, samo su se retki političari i komentatori usuđivali da postave to pitanje. Krajem februara, kada je Zelenski davao ocenu dvogodišnjeg rata s Rusijom, pokušaje osporavanja njegovog legitimiteta nazvao je "neprijateljskim narativom".

- To nije mišljenje zapadnih partnera ili bilo koga u Ukrajini, to je deo programa Ruske Federacije - naglasio je on pred novinarima, ali rasprava time nije okončana.

Zadržava vlast do izbora naslednika

Većina ukrajinskih pravnika tvrdi da je potpuno jasno da Zelenski zadržava svoju moć sve dok se ne izabere novi predsednik.
- To je potpuno jasno navedeno u ustavu Ukrajine: nakon isteka petogodišnjeg mandata, od trenutka inauguracije, ovlašćenja predsednika se ne završavaju automatski. One se završavaju tek sa inauguracijom novoizabranog predsednika, dakle, tek nakon izbora - rekao je za Dojče vele Andrij Mahera, stručnjak za ustavno pravo iz ukrajinskog Centra za politiku i pravnu reformu.
Trenutno su u Ukrajini i predsednički i parlamentarni izbori zabranjeni, ali iz različitih razloga. Ustav zabranjuje parlamentarne izbore, dok ratno stanje zabranjuje sve izbore.

Putin: Uzurpirao je ovlašćenja

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je Zelenski efektivno uzurpirao predsednička ovlašćenja u Ukrajini pošto mu je 21. maja istekao mandat.
- On je ranije odlučio da odustane od predsedničkih izbora pod izgovorom vanrednog stanja uvedenog zbog sukoba sa Rusijom. Međutim, vanredno stanje u Ukrajini ne govori ništa o proširenju predsedničkih ovlašćenja - rekao je Putin i dodao:
- U njemu se kaže da se ovlašćenja prenose na parlament, a da se predsednički izbori ne održavaju sve dok je na snazi vanredno stanje. Ali ne kaže se da treba proširiti predsednička ovlašćenja.

Nije smeo lično pred Ustavni sud

Većina pravnika u Ukrajini smatra da bi raspravu o ovlašćenjima predsednika i mogućim izborima trebalo da okonča Ustavni sud.
- Samo Ustavni sud sme da tumači ustav i proverava da li su drugi zakoni u skladu s njim - ističe Andrij Mahera.
Ali, sudije Ustavnog suda ne mogu samoinicijativno da proveravaju tako važna pitanja. Takođe, ne može svako ni da pokrene tu proceduru pred Ustavnim sudom - to mogu predsednik, vlada, Vrhovni sud, grupa od 45 poslanika ili poverenik parlamenta za ljudska prava. Međutim, do sada to niko od njih nije učinio - piše Dojče vele.
Krajem februara list Zerkalo tišnja izveštavao je, pozivajući se na svoje izvore, da kancelarija Zelenskog radi na zahtevu Ustavnom sudu, ali se ne usuđuje da ga samostalno podnese. Navodno, to bi trebalo da uradi 45 poslanika stranke predsednika Sluga naroda.

Omelčenko tražio da podnese ostavku

U debati, međutim, ne učestvuju samo pravnici, već i veterani ukrajinske politike, kao što je na primer Hrihorij Omelčenko, koji je sredinom devedestih bio član parlamentarne komisije za izradu ustava.
U otvorenom pismu Zelenskom, objavljenom u martu u novinama Ukrajina moloda, on je uoči isteka mandata pozvao predsednika da ne uzurpira državnu vlast i da u maju 2024. dobrovoljno podnese ostavku.

Od komičara do ratnog vođe

Podsećamo, za šestog predsednika Ukrajine Zelenski je izabran 2019, pobedivši ubedljivo tadašnjeg predsednika Petra Porošenka u drugom krugu izbora. Tada je Zelenski bio najumereniji kandidat koji se zalagao za smirivanje tadašnje situacije s Ruskom Federacijom.
Pre nego što je ušao u političke vode, bio je glumac i komičar. U anketi magazina Tajm proglašen je najuticajnijom ličnošću na svetu posle Ilona Maska.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading