NATO KREĆE DIREKTNO NA PUTINA! Ukrajina će zapadnim oružjem gađati ciljeve po Rusiji!

Autor:

Svet

25.05.2024

23:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Generalni sekretar Alijanse Stoltenberg tražio hitno ukidanje zabrane koja trenutno postoji

NATO KREĆE DIREKTNO NA PUTINA! Ukrajina će zapadnim oružjem gađati ciljeve po Rusiji!

Foto: AP/Efrem Lukatsky/ Mikhail Metzel, Profimedia, Tanjug,

 

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO, pozvao je saveznike da povuku zabranu Ukrajini da koristi oružje Alijanse u napadima na vojne ciljeve na teritoriji Ruske Federacije.

Ovo bi, kako ocenjuju svetski mediji, mogao biti fatalan korak ka daljoj eskalaciji čiji bi krajnji ishod bila direktna konfrontacija evropskih zemalja unutar NATO s Rusijom i Vladimirom Putinom. Prevedeno na običan jezik, to bi značilo da svet klizi ka katastrofi.

ZBOG HARKOVA

- Sada, kada se vode mnoge borbe u Harkovu, blizu granice, uskraćivanje mogućnosti Ukrajini da koristi ovo oružje protiv legitimnih vojnih ciljeva na ruskoj teritoriji im otežava odbranu - rekao je Stoltenberg u intervjuu za Ekonomist.

List navodi da je Stoltenbergova jasna, iako neimenovana, meta bila politika koju vodi predsednik SAD Džozef Bajden, a kojom on određuje ciljeve koje Ukrajina može da napadne američkim naoružanjem.

Orban: Alarmantne sličnosti

Mađarski premijer Viktor Orban, podsetimo, ocenio je u petak da su u Briselu u toku pripreme za ulazak Evrope u rat i dodao da je zbog toga neophodno ojačati odbrambene kapacitete Mađarske. On je kazao da postoje neke alarmantne sličnosti između sadašnjeg vremena i vremena kad su se vršile pripreme za Prvi i Drugi svetski rat.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nekoliko puta je uputio molbe zapadnim saveznicima za dozvolu da koristi donirano oružje na ciljevima unutar Rusije, a naročito nakon napredovanja ruskih trupa u Harkovskoj oblasti.

Rusija je 10. maja započela ofanzivu u ovom regionu, a Stoltenberg nije očekivao da udar dovede do proboja fronta.

On je upozorio da se Ukrajina ipak bori i uputio kritiku na račun evropskih saveznika.

- Evropski saveznici su obećali milion artiljerijskih granata. Nismo videli ništa slično tome - naglasio je Stoltenberg, uz tvrdnju da obuka, slanje oružja i dozvola da se ono koristi bez ograničenja ipak neće značiti direktnu konfrontaciju NATO i Rusije.

Ta uveravanja, međutim, teško da nekog čine spokojnim. O mogućem katastrofalnom scenariju govorio je preksinoć i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Od mađarskog premijera Viktora Orbana dobio sam informacije da su u toku pripreme za ulazak Evrope u rat u Ukrajini, kao i da se plaši da je ostalo još veoma malo vremena da se rat zaustavi i da bi, u suprotnom, mogli da imamo veću tragediju nego u Drugom svetskom ratu. To je Orban izgovorio i za medije, rekao je da su u Briselu u toku pripreme za ulazak Evrope u rat. Kaže da Mađarska mora da ojača svoje odbrambene kapacitete.

Pričao sam o tome s Viktorom dva puta. On, naravno, ima obaveštajne podatke iz NATO koje ja nemam - istakao je šef države i dodao:

- Nadam se da je moguće da se rat u Ukrajini zaustavi, ali plašim se da nije. Voleo bih da nisam u pravu. Plašim se da se približavamo velikom svetskom sukobu.

Poljska traži dugoročno naoružavanje Evrope

Poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski pozvao je na dugoročno ponovno naoružavanje Evrope, ističući da se zalaže za najveće moguće uključivanje Velike Britanije u odbrambene strukture EU, što je neophodno, kako je naveo, da bi se pobedile ruske imperijalne ambicije. Sikorski je ukazao da Evropa zaostaje u oblasti naoružavanja zbog dugogodišnjeg nedovoljnog ulaganja u odbrambenu tehnološku i industrijsku bazu EU.

Poljak je podsetio da njegova zemlja troši četiri odsto svoga BDP na odbranu, ističući da i druge članice EU moraju da dostignu taj nivo.

VOJNI LOBI

Kako je naveo predsednik Srbije, kad ratna mašinerija krene da se zagreva, onda više nema nazad zbog vojnih lobija.

- Teško je to zaustaviti. Zato mislim da je krajnje vreme da neko stvarno pokuša nešto, a ne samo da se prebacuje krivica na drugu stranu. Ako se to ne desi, plašim se da idemo u katastrofu - naveo je Vučić, uz konstataciju da se plaši da smo mnogo daleko od bilo kakvog dogovora.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading