MAĐARSKO "NJET" ZA SANKCIJE RUSIJI: Sijartove reči izludeće danas Evropsku uniju

Autor:

Svet

27.05.2024

15:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uoči druge godišnjice ruskog napada na Ukrajinu, Evropska unija je 23. februara usvojila 13. paket sankcija protiv Rusije, kojim je na spisak sankcionisanih dodato još 106 pojedinaca i 88 kompanija

MAĐARSKO "NJET" ZA SANKCIJE RUSIJI: Sijartove reči izludeće danas Evropsku uniju

Foto: Tanjug/AP, AP Alexander Zemlianichenko, Sergei Savostyanov, Gavriil Grigorov,Public, Evan Vucci

Mađarska neće podržati 14. paket sankcija Evropske unije protiv Rusije u sadašnjoj formi jer je to protiv interesa Budimpešte u oblasti energetike, rekao je danas mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto.

"Ovaj 14. paket sankcija je jedna od najvažnijih tema današnje debate", rekao je Sijarto koji je učestvovao na sastanku sa kolegama iz EU u Briselu.

Prema njegovim rečima, predlog paketa kako je trenutno napisan u potpunosti je u suprotnosti sa mađarskim ekonomskim interesima i najverovatnije će ugroziti energetsku bezbednost Mađarske, prenosi TASS.

"Zato mađarska vlada neće prihvatiti ovaj paket sankcija u sadašnjem obliku", rekao je Sijarto u susretu sa novinarima u Briselu koji je prenosio kanal M1.

Sijarto je napomenuo da bi 14. paket sankcija, ukoliko bude usvojen, ograničio izvoz mađarskih poljoprivrednih proizvoda u Rusiju i otežao plaćanje ruskih energenata, što bi dugoročno značilo prestanak njihovog snabdevanja.

Prema njegovim rečima, novi paket ograničenja bi takođe značajno usporio ulaganja u nuklearnu elektranu Paks 2.

Potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis saopštio je početkom aprila da je Evropska unija počela pripremu 14. paketa sankcija Rusiji, koje će najverovatnije uključiti široku listu restriktivnih mera, uz strogu borbu protiv izbegavanja sankcija u pomorskom sektoru.

Uoči druge godišnjice ruskog napada na Ukrajinu, Evropska unija je 23. februara usvojila 13. paket sankcija protiv Rusije, kojim je na spisak sankcionisanih dodato još 106 pojedinaca i 88 kompanija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading