NOVA TUŽBA PROTIV IZRAELA U HAGU: Netanjahu sateran u ćošak

Autor:

Svet

27.05.2024

12:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izrael od početka rata za gotovo svakog ubijenog civila ima odgovor da je bio pripadnik Hamasa ili da su se oni krili oko njega. Da li je to baš tako?

NOVA TUŽBA PROTIV IZRAELA U HAGU: Netanjahu sateran u ćošak

Foto: Tanjug/AP

Organizacija Reporteri bez granica (RSF) podnela je tužbu Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu zbog palestinskih novinara ubijenih ili ranjenih u Gazi.

RSF je rekao da traži od tužilaca ICC da istraži ratne zločine koje je počinila izraelska vojska nad najmanje devet palestinskih novinara od 15. decembra.

ICC je u januaru saopštio da istražuje moguće zločine protiv novinara od izbijanja rata između Izraela i boraca Hamasa u Gazi, koji je koštao života više od 100 novinara.

RSF je rekao da ima "razumne razloge za mišljenje da su neki od tih novinara namerno ubijeni, a da su drugi bili žrtve namernih napada IDF na civile".

Ova specifična žalba, treća koju je uputio RSF, odnosi se na osam palestinskih novinara ubijenih između 20. decembra i 20. maja i još jednog koji je zadobio povrede.

"Svi novinari ubijeni su tokom svog rada", navodi se u saopštenju RSF.

Antoan Bernar, advokat RSF, rekao je da "oni koji ubijaju novinare napadaju pravo javnosti na informaciju, što je još važnije u vreme sukoba".

Tužilac ICC Karim Kan prošle nedelje je zatražio od suda izdavanje naloga za hapšenje najviših čelnika Izraela i Hamasa, uključujući premijera Benjamina Netanjahua, zbog navodnih ratnih zločina te zločina i čovečnosti.

Izrael je oštro odbacio optužbe, a ministar odbrane Joav Galant rekao je da je povlačenje paralele između Hamasa i izraelskih vođa "vredno prezira".

Odbor za zaštitu novinara sa sedištem u Njujorku kaže da je najmanje 107 novinara i medijskih radnika ubijeno tokom rata u Gazi, "najsmrtonosnijeg razdoblja za novinare otkako je CPJ počeo da prikuplja podatke 1992. godine".

Tužba RSF uključuje slučaj dvojice palestinskih novinara ubijenih u januaru dok su radili za Al Jazeeru, prenosi Klix.ba.

Hamza Vael Dadu i Mustafa Turija koji su takođe radili kao video snimatelji za AFP i druge novinske organizacije, ubijeni su dok su bili "na putu da obave svoju dužnost" za kanal u Pojasu Gaze.

Izraelska vojska izjavila je tada za AFP da je "napala teroristu koji je upravljao letelicom koja je predstavljala pretnju vojnicima IDF".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading