KORONA UZELA TEŽAK DANAK: Svetska zdravstvena organizacija izdala zabrinjavajuće saopštenje

Autor:

Svet

26.05.2024

16:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bolest je službeno potvrđena tokom decembra 2019. u gradu Vuhanu, pokrajine Hubei, u Kini.

KORONA UZELA TEŽAK DANAK: Svetska zdravstvena organizacija izdala zabrinjavajuće saopštenje

Foto: Tanjug/AP, Pixabay

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da je pandemija Kovid-19 smanjila globalno očekivani životni vek za 1,8 godina, na ukupno 71,4 godine.

- Kovid-19 pandemija preokrenula je trend stabilnog rasta očekivanog trajanja života od rođenja i očekivanog trajanja zdravog života od rođenja - piše u izveštaju koji je juče objavila SZO.

Prosečna osoba može da očekuje da živi zdravo 61,9 godina, što je pad od 1,5 godina, na nivo iz 2012. godine.

Podsetimo, Kovid-19 je zarazna bolest uzrokovana teškim akutnim respiratornim sindromom virusa SARS-CoV-2. Bolest se od 2019. proširila na ceo svet što je dovelo do pandemije virusa korona 2019/20. 

Uobičajeni simptomi obuhvataju povišenu telesnu temperaturu, kašalj i otežano disanje. Ređi simptomi bolesti su: bol u mišićima, stvaranje ispljuvaka i grlobolja. U većini slučajeva dolazi do blagih simptoma. S druge strane, teži simptomi obuhvataju upalu pluća i otkazivanje organa. Smrtnost po broju potvrđenih slučajeva procenjuje se na 1%-5%, ali varira u zavisnosti od starosti pacijenta i njegovog postojećeg zdravstvenog stanja.

Infekcija se širi od jedne do druge osobe kapljičnim putem, respiratornim kapljicama nastalim tokom kašljanja. Vreme inkubacije do pojave prvih simptoma je obično u proseku od 5 dana. 

Bolest je službeno potvrđena tokom decembra 2019. u gradu Vuhanu, pokrajine Hubei, u Kini, dok je prvi slučaj oboljenja zabeležen 17. novembra 2019.

Povodom brzog širenja ove bolesti Svetska zdravstvena organizacija proglasila je pandemiju. 

Potvrđeno je 688.084.071 slučajeva, od toga 462.507.144 izliječenih i 6.872.943 mrtvih.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading