DRŽAVA PRELOMILA: Usvojen zakon koji klasifikuje dva leka za izazivanje abortusa kao opasne

Autor:

Svet

25.05.2024

08:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zakon je usvojen dok protivnici abortusa čekaju konačnu odluku Vrhovnog suda o nastojanju da se ograniči pristup mifepristonu

DRŽAVA PRELOMILA: Usvojen zakon koji klasifikuje dva leka za izazivanje abortusa kao opasne

Foto: Tanjug/AP

Guverner američke države Luizijane Džef Landri potpisao je prvi zakon koji klasifikuje dva leka za izazivanje abortusa kao kontrolisane i opasne supstance.

Ta mera se odnosi na lekove mifepriston i misoprostol koji se koriste prilikom abortusa pomoću medikamenata, što je najčešći metod abortusa u SAD, preneo je AP.

Guverner Landri iz Republikanske stranke najavio je da će potpisati zakon dan nakon što je konačno usvojen u Senatu Luizijane.

Novi zakon stupa na snagu 1. oktobra. Protivnici toga zakona bili su mnogi lekari koji su rekli da ti lekovi imaju i druge svrhe za zaštitu reproduktivnog zdravlja i da bi promena klasifikacije mogla da oteža prepisivanje lekova.

Zakon je usvojen dok protivnici abortusa čekaju konačnu odluku Vrhovnog suda SAD o nastojanju da se ograniči pristup mifepristonu.

Na osnovu zakona koji trenutno važi u Luizijani, neophodan je recept za izdavanje mifepristona i misoprostola i njihovo korišćenje za izazivanje abortusa smatra se krivičnim delom u većini slučajeva.

U Srbiji je u protekle dve godine alarmantan broj devojčica koje su se suočile sa maloletničkim trudnoćama. Više od hiljadu devojčica je zatrudnelo, a skoro 300 njih je odlučilo da prekine trudnoću, prema informacijama koje je objavio "Institut za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut".

Posebno je zabrinjavajuće činjenica što je najmlađa trudnica imala samo 13 godina. Granica za stupanje u seksualne odnose je spuštena sa 15 na samo 11 godina, što nas navodi na ozbiljna pitanja o našoj ulozi kao roditelja i kao društva u celini.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading