ZABRANA TIKTOK-A U AMERICI! Kongres izglasao, samo ga jedna stvar može spasti!

Autor:

Svet

20.04.2024

23:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tik Tok se našao na udaru i zbog svojih veza sa ByteDance, kompanijom koja je pod intenzivnim nadzorom američkih regulatornih tela.

ZABRANA TIKTOK-A U AMERICI! Kongres izglasao, samo ga jedna stvar može spasti!

Foto: shutterstock,pixabay.com

Kongres je velikom većinom izglasao odluku kojom je saopšteno da će TikTok u Americi biti zabranjen ukoliko ga Kinezi ne prodaju.

Za ovu odluku glasalo je 352 kongresmena, protiv je bilo samo 65.

 

Popularna društvena mreža na kojoj se objavljuju kratki video snimci naišla je na velike kritike, pre svega u Americi, najviše zbog algoritma koji, kako ih mnogi optužuju radi tako što namenski targetira određene korisnike sa posebno osetljivim temama poput depresije među tinejdžerima ili rata između Izraela i Hamasa.

Tik Tok se našao na udaru i zbog svojih veza sa ByteDance, kompanijom koja je pod intenzivnim nadzorom američkih regulatornih tela.

Nacionalni bezbednosni zvaničnici u Vašingtonu strahuju da bi kineska vlada mogla koristiti TikTok za promociju propagande usmerene na mešanje u američke izbore, ili za nadgledanje nekih od 170 miliona Amerikanaca koji koriste aplikaciju svakog meseca.

TikTok je u vlasništvu kineskog tehnološkog giganta ByteDance, ali ne postoji javno dostupan dokaz da su vlada ikada uticala na ono što Amerikanci vide na aplikaciji, niti bilo kakav dokaz da su kineski zvaničnici špijunirali američke građane putem TikToka.

TikTok tvrdi da je izgradio firewall između svoje centralne kancelarije u Los Anđelesu i matične kompanije u Pekingu, ali neki izveštaji ukazuju na to da se američki korisnički podaci ipak prenose između ove dve lokacije.

Nakon usvajanja u Predstavničkom domu, nacrt zakona sada prelazi u Senat, gde još uvek nije jasno kako će se senatori opredeliti po ovom pitanju. Situacija postaje još zanimljivija u svetlu izjave predsednika Džoa Bajdena, koji je najavio da će potpisati zakon ukoliko prođe i u Senatu.

Bonus video

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading