RUSKA EKONOMIJA IZNENADILA MMF: Sankcije je nisu slomile, već ojačale!

Autor:

Svet

19.04.2024

18:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruska ekonomija pokazala stabilnost i nadmašila očekivanja

RUSKA EKONOMIJA IZNENADILA MMF: Sankcije je nisu slomile, već ojačale!

Foto: Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko


Međunarodni monetarni fond (MMF) je u svom nedavnom izveštaju istakao da je ekonomija Rusije pokazala izuzetnu stabilnost uprkos jakim zapadnim sankcijama.

Nakon "relativno malog pada" u 2022. godini, ruska ekonomija je "premašila očekivanja" i ostvarila značajan rast u 2023. godini. MMF je posebno istakao da je obim izvoza ruske nafte ostao veoma stabilan, čak beležeći manji pad u poređenju sa periodom početka ukrajinskog sukoba.

Ove informacije sugerišu da su uvedene sankcije dovele do transformacija u ruskoj ekonomiji, uz ulaganja u nove proizvodne kapacitete i postizanje rekordno niske stope nezaposlenosti, istovremeno sa rastom prihoda.


Prognoze rasta ruskog BDP-a

Prema izveštaju MMF-a, prognoze rasta ruskog BDP-a za 2024. i 2025. godinu su poboljšane, sa očekivanim povećanjem od 3,2 odsto u tekućoj godini i 1,8 odsto u sledećoj. Ove prognoze su značajno više u odnosu na prethodne, što ukazuje na ohrabrujuće stanje ruske ekonomije. U 2023. godini, prema procenama Fonda, rast ruskog BDP-a iznosio je 3,6 odsto, što se poklapa sa procenom Rostata.

S obzirom na izazovne okolnosti uzrokovane sankcijama, ovi rezultati su impresivni i ukazuju na sposobnost ruske ekonomije da se prilagodi i ostvari rast čak i u nepovoljnim uslovima. Očekuje se da će ova stabilnost i dalji ekonomski rast imati pozitivan uticaj na rusku privredu u narednim godinama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading