"ODBACITE NADU U ZAPADNE DANAJCE" Ambasada Rusije u BiH žestoko oplela po Amerikancima

Autor:

Svet

19.04.2024

14:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ambasada navodi da je Vašington monopolizovao ulogu međunarodnog faktora u BiH.

"ODBACITE NADU U ZAPADNE DANAJCE" Ambasada Rusije u BiH žestoko oplela po Amerikancima

Foto: Facebook/Ambasada Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini

Ambasada Ruske Federacije u BiH saopštila je da je pogrešna američka teza da je razlog nestabilnosti u BiH konkretna osoba, a ne ozloglašena međunarodna zajednica, prenosi RTRS.

Ambasada navodi da je Vašington monopolizovao ulogu međunarodnog faktora u BiH kada je pretvorio objektivnog i nepristrasnog učesnika procesa jačanja mira i stabilnosti u BiH u oruđe svojih "sebičnih neokolonijalnih težnji zbog čega, uprkos svojim laskavim govorima i demonstriranoj brizi, ne može biti dokazani prijatelj".

- Čim neka zemlja prestaje da predstavlja za Amerikance političku svrsishodnost, kao i da donosi komercijalnu korist od više milijardi dolara, oni je ostavljaju bez žaljenja. To se pokazalo na primeru Avganistana. To će se pokazati na primeru Ukrajine - naveli su u ruskom diplomatskom predstavništvu.

Iz Ambasade su istakli da je juče svetska zajednica postala svedok još jednog "sramotnog poteza Sjedinjenih Država" nakon što je Vašington u Savetu bezbednosti UN blokirao prijem Palestine u UN, a da bi sebi napravili alibi podržavaju nezakonito samoproglašeno Kosovo i podstiču sukob u BiH.

- Bukvalno, svojim bajonetima guraju nelegitimnog prevaranta. Politizovane i jednostrane sudske presude koriste kao instrument za demonizaciju jednog konstitutivnog naroda BiH i za manipulaciju drugim konstitutivnim narodom BiH. Ova manipulacija je još više đavolja, jer zadire u duboko ukorenjene osećaje bola i ranjivosti nastale kao rezultat tragičnih događaja prošlosti - naglasili su iz Ambasade.

Zato je, kažu, pogrešna američka teza da je razlog nestabilnosti u BiH konkretna osoba, a ne ozloglašena međunarodna zajednica.

Iz Ambasade Rusije pozvali su političke snage zdravog razuma u BiH da odbace nadu u "zapadne Danajce".

- Samo dijalog unutar BiH je u stanju da osigura takve dogovore koji će služiti kao osnov za jačanje mira i stabilnosti, prevazilaženje uzajamnih strahova i bojazni, stvaranje takvih uslova u kojima će BiH postati poželjna otadžbina za sve njene narode i građane - poručili su iz Ambasade Ruske Federacije.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading