ŠTA SAD OVO ZNAČI? Ministri odbrane SAD i Kine prvi put razgovarali u poslednjih godinu dana

Autor:

Svet

16.04.2024

23:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon razgovora dvojice ministara odbrane Pentagon je saopštio da je Ostin podvukao važnost poštovanja slobodnog međunarodnog pomorskog saobraćaja na otvorenom moru u skladu sa međunarodnim pravom, posebno u Južnom kineskom moru

ŠTA SAD OVO ZNAČI? Ministri odbrane SAD i Kine prvi put razgovarali u poslednjih godinu dana

Foto: Ap photo

Ministar odbrane SAD Lojd Ostin razgovarao je danas sa kineskim ministrom odbrane Dong Junom, prvi put u poslednjih godinu dana, u pokušaju da se obnove vojne veze između dve zemlje.

Nakon razgovora dvojice ministara odbrane Pentagon je saopštio da je Ostin "podvukao važnost poštovanja slobodnog međunarodnog pomorskog saobraćaja na otvorenom moru u skladu sa međunarodnim pravom, posebno u Južnom kineskom moru", preneo je Rojters.

"Česte diplomatske razmirice i nedavni pomorski incidenti u Južnom kineskom moru između Kine i Filipina, strateškog saveznika SAD, potencijalno su žarište za eskalaciju na relaciji između Vašingtona i Pekinga", navodi se u saopštenju Pentagona.

Pre sastanka predsednika Bajdena i Si Đinpinga u novembru 2023. godine, odnosi između SAD i Kine bili su zaoštreni posebno oko pitanja Tajvana i vojnih aktivnosti u Južnom kineskom moru, podseća se u današnjem saopštenju američkog ministarstva odbrane.

Ima i na drugim stranama sveta iznenađujućih sastanaka. Tako je predsednik Poljske Andžej Duda najavio da će otputovati u Njujork da se sastane sa Donaldom Trampom.

Duda, poljski nacionalista čiji mandat ističe 2025. godine bio je jedan od Trampovih bliskih međunarodnih partnera tokom njegovog predsedničkog mandata, ocenjuje Rojters, a glavni pomoćnik poljskog predsednika rekao je da su Duda i Tramp ostali u kontaktu i nakon pobede demokrate Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima.

Pozivajući se na neimenovane, dobro upućene izvore poljski mediji su preneli da će Duda i Tramp održati neformalni sastanak u Njujorku gde će se poljski predsednik susresti sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading