EKSKLUZIVNO: Otkrivena velika opasnost od nuklearne katastrofe u Zaporožju! Svet u panici!

Autor:

Svet

15.04.2024

17:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Napadi na elektranu Zaporožje

EKSKLUZIVNO: Otkrivena velika opasnost od nuklearne katastrofe u Zaporožju! Svet u panici!

Foto: Tanjug/AP


Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi upozorio je večeras na veliku opasnost od nuklearne nesreće u ukrajinskoj centrali u Zaporožju. Oštro je osudio nedavne napade na tu elektranu i njenu okolinu, ističući da su ti napadi povećali rizik u već ugroženoj nuklearnoj centrali.


Nuklearna centrala Zaporožje, koju je od marta 2022. okupirala Rusija, pretrpela je niz napada dronovima od 7. aprila, pri čemu se Moskva i Kijev međusobno optužuju za te napade. Grosi je istakao da su ovi napadi opasan presedan, jer su uspešno stigli do zaštitne strukture reaktora, što je povećalo rizik od potencijalne nuklearne nesreće.

Reakcija Grosija i apel Savetu bezbednosti UN

Grosi je tokom sastanka Saveta bezbednosti UN posvećenog tom pitanju naglasio da ti nepromišljeni napadi moraju odmah da prestanu, kako bi se izbegla katastrofa. On je istakao da čak i ako se ugase svi reaktori elektrane, potencijalna opasnost od velike nuklearne nesreće ostaje veoma realna.


Moskva tvrdi da je u ukrajinskom napadu povređeno troje zaposlenih u nuklearki Zaporožje, što dodatno komplikuje situaciju. Grosi je uputio apel za zaustavljanje napada, naglašavajući da je nuklearna bezbednost već ugrožena i da se opasno približavamo potencijalnoj nuklearnoj nesreći.


Svet se suočava sa izuzetno ozbiljnom situacijom u vezi sa nuklearnom bezbednošću u Zaporožju, a Grosi je istakao da se ne sme kockati po tom pitanju. Njegovo upozorenje jasno ukazuje na pretnju koja proizilazi iz napada na nuklearnu centralu, te je neophodno preduzeti hitne mere kako bi se izbegla potencijalna nuklearna katastrofa.<

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading