UKRAJINA BACA SVE KARTE NA JEDNU STVAR: Ovaj potez biće ili pobeda ili poraz, Rusi svesni opasnosti prave alternativne planove (VIDEO)

Autor:

Svet

15.04.2024

13:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako bi most bio trajno ugrožen, Moskva bi bila prinuđena da transportuje zalihe kroz južnu Ukrajinu.

UKRAJINA BACA SVE KARTE NA JEDNU STVAR: Ovaj potez biće ili pobeda ili poraz, Rusi svesni opasnosti prave alternativne planove (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Britanski list The Sun, pozivajući se na mišljenje stručnjaka, piše da će Ukrajina do sredine leta ove godine uništiti Krimski most

Rušenje Krimskog mosta, na koji je Putin toliko "ponosan", biće važan korak ka pobedi Ukrajine u sukobu sa Rusijom, pošto će glavni put snabdevanja ruske vojne grupe na Krimu biti presečen.

Barem tako misli Brajan Klark, viši saradnik na Hadson institutu i ​​direktor Centra za odbrambene koncepte i tehnologije. Prema njegovim rečima, Ukrajina će moći da uništi most, ali samo ako bude imala "pravo oružje".

Generalno, prema Klarkovim rečima, za napad na Krimski most, Ukrajini će biti potrebno američkih lovaca F-16, od 20 do 40 britanskih projektila Storm Shadow ili njihovih francuskih SCALP pandana i pomorski dronovi.

Foto: Tanjug/AP

Krimski most

Sve ovo bi istovremeno trebalo da pogodi most, rakete po gornjim konstrukcijama, a besposadne kamikaza čamci trebali bi da udare u podnožju mosta. Kao rezultat toga, most mora da se sruši, tvrdi Klark.

- Najbranjeniji most na svetu mogao bi da bude uništen višestrukim vazdušnim i morskim napadom u stilu Velikog praska - rekao je stručnjak.

Ranije je načelnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine, Kiril Budanov, obećao da će uništiti Krimski most do kraja prve polovine ove godine.

Kerčki most je do sada dva puta bio pogođen i odmah potom popravljan. U julu 2023. ukrajinske pomorske bezposadni čamci naneli su štetu na delu puta. U oktobru 2022. godine, eksplozija kamiona bombe izazvala je pad nekoliko delova mosta u vodu. Sve je sanirano u najkraćem mogućem roku.

Ako bi most bio trajno ugrožen, Moskva bi bila prinuđena da transportuje zalihe kroz južnu Ukrajinu.

U februaru je šefica za komunikacije Odbrambenih snaga južne Ukrajine, Natalija Humenjuk, rekla da Ruska Federacija priprema rezervni plan u slučaju rušenja Krimskog mosta.

 

Prema njenim rečima, Rusi su započeli izgradnju železničke pruge u zoni Zaporoške i Hersonske oblasti kako bi izbegli potpunu blokadu logistike u slučaju rušenja mosta na Krimu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading