BRITANSKI LIST OTKRIVA: Ukrajina postavila rok za uništenje Krimskog mosta (VIDEO)

Autor:

Svet

14.04.2024

18:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Eksperti koje je list kontaktirao navode da bi Ukrajina mogla da upotrebi od 20 do 40 raketa "Storm Shadow".

BRITANSKI LIST OTKRIVA: Ukrajina postavila rok za uništenje Krimskog mosta (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Oštećenja na Krimskom mostu nakon incidenta

Kako piše britanski list "San", ukrajinski zvaničnici tvrde da će Kijev pokušati da uništi Krimski most do sredine jula.

Eksperti koje je list kontaktirao navode da bi Ukrajina mogla da upotrebi od 20 do 40 raketa "Storm Shadow" za gađanje kolovoza mosta i da upotrebi bespilotne čamce za raznošenje potpornih stubova.

Kremlj je više puta naglašavao da terorističke metode kijevskog režima, koji napada civilne objekte, dodatno uveravaju u potrebu da se ciljevi ruske "specijalne operacije" u potpunosti sprovedu.

Na Krimskom mostu je 8. oktobra 2022. eksplodirao kamion usled čega se zapalilo sedam cisterni sa gorivom na teretnom vozu, a delimično se urušio deo mosta. Federalna služba bezbednosti Rusije saopštila je da iza terorističkog napada stoje ukrajinske vlasti, a Služba bezbednosti Ukrajine odbila je da komentariše informacije o svojoj umešanosti.

Krimski most još jednom je napadnut u noći 17. jula 2023. sa dva bespilotna čamca. U eksploziji je oštećen drumski deo mosta, povređena je jedna devojčica, dok su njeni roditelji poginuli.

Podsetimo, Krimski most, poznat i kao Kerčki most, je drumsko-železnički most preko Kerčkog moreuza koji spaja grad Kerč i Krimsko poluostrvo sa kontinentalnim delom Rusije. 

Gradnja mosta započeta je u aprilu 2015. a puštanje u saobraćaj za drumska vozila planirano je za decembar 2018. godine. Sam most i prilazni putevi ka njemu deo su autoputa A290 Kerč−Novorosijsk.

Most ima lučnu konstrukciju sa rasponom svakog pojedinačnog luka od 227 metara. Ukupna dužina mosta je 18,1 km, maksimalna visina konstrukcije je 80 metara, a visina saobraćajnih traka u odnosu na nivo mora je maksimalno 35 metara. Troškovi gradnje mosta procenjeni su na oko 300 milijardi rubalja.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading