ALEKSANDAR (18) SPREMAO KRVAVI NAPAD NA CRKVU! Policija odmah reagovala, otkriveni svi planovi dečaka!

Autor:

Svet

10.04.2024

01:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uhapšen 18-godišnjak zbog planiranja terorističkog napada na crkve u Ajdahu

ALEKSANDAR (18) SPREMAO KRVAVI NAPAD NA CRKVU! Policija odmah reagovala, otkriveni svi planovi dečaka!

Foto: Tanjug/AP


Federalni istražitelji su uhapsili 18-godišnjeg Aleksandra Merkurija zbog planiranja napada na crkve u gradu Coeur d’Alene u Ajdahu u ime terorističke organizacije ISIS.

Kako navodi Ministarstvo pravde, Merkuri se sada suočava sa optužbom za pokušaj pružanja materijalne podrške ili resursa označenoj stranoj terorističkoj organizaciji. Prema navodima FBI-ja, Merkuri je smislio plan da "onesposobi svog oca, veže ga lisicama i ukrade njegovo oružje kako bi izvršio napad sa maksimalnim brojem žrtava" u tom gradu na severu Ajdaha.


Planiranje napada u ime ISIS-a

FBI je saopštio da je Merkuri navodno položio zakletvu vernosti ISIS-u i planirao napade na vernike koji posećuju crkve u Ajdahu.

"Ovo je zaista jeziv plan koji je otkriven i sprečen od strane FBI-jevog zajedničkog tima za borbu protiv terorizma", izjavio je direktor FBI-ja Kristofer Vrej.

"Ministarstvo pravde će nastaviti neumorno da progoni, sprečava i drži odgovornima one koji bi počinili akte terorizma protiv naroda i interesa Sjedinjenih Država", dodao je državni tužilac Merrick Garland.

Detalji plana i hapšenje

Prema krivičnoj prijavi, istraživanje je započelo kada je Merkuri, koji je stanovnik Coeur d'Alenea, kontaktirao poverljive izvore putem interneta i izrazio podršku ISIS-u i terorističkim organizacijama uopšte. Plan napada uključivao je korišćenje oružja sa plamenom, eksploziva, noževa, mačete, cevi i, na kraju, vatrenog oružja. Međutim, u subotu popodne, FBI agenti su sproveli pretres Merckrijevog doma i uhapsili ga, pritom navodeći da su pronašli predmete povezane sa zaverom, uključujući "metalnu cev", "crni fiksni nož Smith and Wesson" i "mačetu", prema krivičnoj prijavi.

Moguća kazna do 20 godina zatvora

Merkuri sada može biti osuđen na do 20 godina zatvora ako bude proglašen krivim za federalnu optužbu. Ovaj slučaj predstavlja još jedan primer delotvornog rada federalnih istražitelja u sprečavanju terorističkih napada na tlu Sjedinjenih Država.

(NYPOST)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading