PUTINOV NOVI "GENERAL-SMRT"! Oslobodilac Avdejke postao heroj Rusije

Autor:

Svet

30.03.2024

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Andrej Mordvičev još prošle godine prestravio Zapad govoreći da je posle Ukrajine na redu istočna Evropa

PUTINOV NOVI "GENERAL-SMRT"! Oslobodilac Avdejke postao heroj Rusije

Foto: www.profimedia.rs

Oslobađanjem Avdejevke ruski general Andrej Mordvičev došao je u centar pažnje. On je, naime, bio komandant jedinica koje su posle deset godina vratile pod kontrolu vlasti u Donjecku ovaj grad, koji je bio simbol ukrajinskog otpora u Donjeckoj oblasti. Predsednik Rusije Vladimir Putin je tog 17. februara, na dan zauzimanja Avdejevke, lično zahvalio oslobodiocima, među kojima je i komandant general-pukovnik Mordvičev.


- Za odlična borbena dejstva objavljujem zahvalnost svim pripadnicima vaše vojne grupacije koji su učestvovali u borbama za Avdejevku. Nek je večna slava svim herojima koji su pali prilikom izvođenja zadataka specijalne vojne operacije - stoji u Putinovoj poruci Mordvičevu.


U četvrtak ruski ministar odbrane Sergej Šojgu uručio je Mordvičevu Zlatnu zvezdu heroja Rusije i sablju za uspeh u Avdejevci.


Ovaj general je stekao popularnost u Rusiji još od bitke za Marijupolj, u kojoj je bio jedan od komandanata, a koja se završila apsolutnim trijumfom ruskog oružja.
- Andrej Mordvičev je mlad, perspektivan general, koga izuzetno poštuju svi vojnici, bez obzira na čin. On je u Marijupolju bio uvek na prvoj liniji i lično komandovao trupama. Mordvičev izuzetno kompetentno raspoređuje rezerve, ume da iscrpi neprijatelja i primora ga da se preda. Tako je radio u Marijupolju, kao i u Avdejevki - kaže Viktor Baranc, vojni kolumnista Komsomoljske pravde.


Kolege i podređeni koji poznaju Mordvičeva kažu: "On je uvek usmeren na uspeh i otvoreno kaže da će ići napred", a vojnici su mu dali nadimak General-Proboj. Pojedinci idu toliko daleko da ga porede sa sovjetskim maršalima iz Drugog svetskog rata Žukovim, Konjevim, Rokosovskim...


Koliko je Mordvičev voljen u Rusiji, isto toliko je omražen na zapadu. Naime, Mordvičev je u avgustu prošle godine dobro zabrinuo NATO alijansu, najavljujući da će Rusija, kad završi posao u Ukrajini, krenuti da se obračuna i s ostalim neprijateljima u Evropi.
- Ukrajina je samo početak. Mislim da će ovo potrajati, ali to je samo početak. Ako govorimo o istočnoj Evropi, što ćemo morati, onda će to potrajati još duže. Rat se neće ovde zaustaviti - poručio je tada Mordvičev.

 

Trupe mu nose oznaku "O"


Trupe kojima komanduje Mordvičev deluju pod oznakom "O". Naime, to je skraćenica od ruske reči otvažnue, što na srpskom znači hrabri.



Vatreno krštenje imao u Gruziji


General-pukovnik Andrej Mordvičev odlikovan je Ordenom Aleksandra Nevskog, Ordenom Žukova, Ordenom za hrabrost, medaljom Za zasluge prema otadžbini drugog stepena i medaljom Suvorov.


General Mordvičev je rođen 14. januara 1976. u Kazahstanu, a 1997. završio je Novosibirsku višu kombinovanu komandnu školu. Vatreno krštenje imao je 2008. u abhasko-gruzijskom sukobu. Od tada je uspešno napredovao komandujući najpre brigadama, a potom i celim armijama. Od 16. februara 2023. komandant je trupa Centralnog vojnog okruga i istovremeno je predvodio rusku grupu "Centar" u sukobu u Ukrajini.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading