KO SU ISIS I ZAŠTO SU NAPRAVILI MASAKR U MOSKVI? Poznati su po ekstremnoj brutalnosti!

Autor:

Svet

23.03.2024

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ova teroristička organizacija pojavila se u istočnom Afganistanu krajem 2014. i tada je brzo stekla reputaciju grupe koju prate ekstremne brutalnosti.

KO SU ISIS I ZAŠTO SU NAPRAVILI MASAKR U MOSKVI? Poznati su po ekstremnoj brutalnosti!

Foto: Tanjug/AP

Islamska država Khorasan (ISIS-K), dobila je ime po starom izrazu za regiju koja je uključivala delove Irana, Turkmenistana i Avganistana. Ova teroristička organizacija pojavila se u istočnom Avganistanu krajem 2014. i tada je brzo stekla reputaciju grupe koju prate ekstremne brutalnosti.

Kamuflirani napadači otvorili su u petak vatru iz automatskog oružja na posjetitelje koncerta u blizini Moskve, ubivši najmanje 90 ljudi i ranivši 145 u napadu za koji su odgovornost preuzeli militanti Islamske države.

Novi podaci pokazuju da je poginulih u oružanom napadu i požaru u petak u toj koncertnoj dvorani više od prvotnih procena, koje su bile da je poginulo najmanje četrdeset ljudi. Ruski istražitelji su u subotu u noći saopštili da je poginulih više od 90.

Istražitelji su objavili slike automatskog oružja Kalašnjikov, prsluke s više rezervnih okvira i vreće iskorišćenih čaura.

- SAD ima obaveštajne podatke koji potvrđuju odgovornost Islamske države za smrtonosni napad pucnjavom na koncertu blizu Moskve u petak, rekao je američki službenik za Reuters, koji je objavio više informacija o avganistanskom ogranku Islamske države poznatom kao ISIS-K i njihovim motivima za napad na Rusiju.

Islamska država Khorasan (ISIS-K), dobila je ime po starom izrazu za regiju koja je uključivala delove Irana, Turkmenistana i Afganistana. Ova teroristička organizacija pojavila se u istočnom Afganistanu krajem 2014. i tada je brzo stekla reputaciju grupe koju prate ekstremne brutalnosti.

Jedna od najaktivnijih regionalnih korporacija militantne skupine Islamske države, ISIS-K, doživela je pad broja članova tokom 2018. godine. Talibani i američke snage naneli su joj tada velike gubitke. Američke službe priznaju da je njihova sposobnost skupljanja obaveštajnih podataka protiv ekstremističkih skupina u Avganistanu, poput ISIS-K, smanjena nakon dramatičnog povlačenja američkih trupa iz zemlje 2021.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading