VASKRS MAFIJE KOJA JE BILA PROGLAŠENA UNIŠTENOM: Kamora opet ubija, izdajniku dva metka u LICE

Autor:

Svet

14.03.2024

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Inženjer Salvatore Kopola odao šefa Vinćenca Macarelu, a klan mu je ispostavio račun za to posle 15 godina

VASKRS MAFIJE KOJA JE BILA PROGLAŠENA UNIŠTENOM: Kamora opet ubija, izdajniku dva metka u LICE

Foto: police, Tanjug/AP

Italijanski mediji proglasili su napolitansku mafiju Kamora uništenom nakon masovnih hapšenja njenih pripadnika i nekolicine šefova, koje je policija našla i u Dubaiju, Portugalu i Grčkoj. Sad je Kamora ubistvom svog izdajnika, zaštićenog svedoka Salvatorea Kopole (65) pokazala da je možda uzdrmana, ali još moćna.


Građevinski inženjer Salvatore Kopola ubijen je usred dana na parkingu između tržnog centra i univerziteta. Pred mnoštvom ljudi, mafijaš je prišao Salvatoreu Kopoli i ispalio dva metka u njegovo lice. U panici, narod je počeo da beži, pa je ubica to iskoristio da nestane u gužvi i još nije uhvaćen iako je policija brzo blokirala ceo taj kraj Napulja.
Omertu, odnosno mafijaški zavet ćutanja, Salvatore Kopola je prekršio pre 15 godina i sad ga je stigla osveta. On je bio u klanu Macarela i to iskoristio da se obogati, ali je otkriven i završio je u zatvoru zbog pranja novca. Da bi se opet našao na slobodi, otkrio je tajne Kamore i optuživao šefove klanova i vojnike mafije. 

Foto: police

Šef klana Macarela Vinćenco

 

- Lično sam poznavao šefa klana Vinćenca Macarelu i za njegov račun učestvovao u aukcijama oduzetih nekretnina. On je na taj način prao novac, a ja sam mu pomagao u tome - objasnio je Kopola.


On je čak rasvetlio veze Kamore i državnih funkcionera i biznismena, pa je 2009. postao zaštićeni svedok. Dve godine kasnije odrekao se tog statusa i tek 2016. objasnio sudijama da je to učinio jer mu vlasti nisu dale sve što je tražio. Sudije su mu zbog saradnje ublažile kaznu, tokom koje je svedočio i u Rimu o poslovima Kamore u Večnom gradu.


Kad je izašao iz zatvora, Kopola se preselio u napuljski kvart Vomero, ali je u starom kraju San Đovani a Tedučio otvorio građevinsku firmu. Izvori iz italijanske policije sad kažu da su se neki mafijaši Kamore u poslednje vreme takođe vratili u tu napuljsku opštinu. Ipak, Kopola se osećao sigurno, ali je Kamora svela račune s njim nekoliko koraka od vrata njegove kancelarije.

Foto: police

SALVATORE KOPOLA PREKRŠIO ZAVET ĆUTANJA

 

Ratovao s tri porodice, umro u zatvoru


Šef klana Macarela Vinćenco upravljao je delom Napulja u ime Kamore. Kopolino svedočenje dovelo je do niza hapšenja, posle čega je propevao još neko, pa je Macarela uhapšen 2017. i umro u zatvoru naredne godine. Bio je osuđen i jer je naredio zločin koji u Napulju pamte kao Masakr u Rijeri. Tad su ubijena dvojica mafijaša iz suparničkog klana koji su ženidbama dece formirali glavari tri porodice Reale, Rinaldi i Formikola. Macarela je bio u ratu sa sve tri porodice, pa u Napulju veruju da one stoje iza njegove iznenadne smrt u zatvoru u kom je čuvan u režimu maksimalne bezbednosti 41bis. 

 

1. Rafaele Imperijale uhapšen je u Dubaiju zbog međunarodne trgovine narkoticima, pranja novca, kao i kupovine dve ukradene slike Vinsenta van Goga, koje su nađene na njegovom imanju iza zida u kupatilu. Imperijale je izjavio da je ljubitelj umetnosti.
2. Antonio Iovin uhapšen je posle 14 godina bekstva. On je za to vreme bio na listi 30 najtraženijih kriminalaca u Italiji, a smatra se da je vodio zloglasni klan "Kazalezi". Na dušu mu stavljaju kontrolu nad trgovinu drogom na njegovoj teritoriji i pranje novca.
3. Gaetano Angrizano smatran je jednim od 100 najopasnijih begunaca u Italiji. Njega su uhapsili na proslavi drugog rođendana njegovog sina, a u akciji je učestvovalo 250 inspektora i karabinijera. Osuđen je na 10 godina zbog trgovine drogom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading