SKANDAL U BUGARSKOM KONZULATU: Čistačica Vesna obavljala intervjue za državljanstvo?

Autor:

Svet

08.03.2024

21:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Higijeničarka obavljala intervjue sa kandidatima za bugarsko državljanstvo

SKANDAL U BUGARSKOM KONZULATU: Čistačica Vesna obavljala intervjue za državljanstvo?

Foto: shutterstock


Prema tvrdnjama poslanika bugarske stranke Preporod, Angel Georgieva, higijeničarka Vesna Kotevska, službenica bugarskog konzulata u Bitolju, obavljala je razgovore sa kandidatima za dobijanje bugarskog državljanstva. Kao rezultat toga, došlo je do mnogo odbijenica, što je izazvalo kontroverze u javnosti.

Reakcija potpredsednice Vlade Bugarske

Potpredsednica Vlade Bugarske i ministarka spoljnih poslova, Marija Gabrijel, potvrdila je postojanje sistemskih propusta u bugarskom konzulatu u Bitolju. Ona je istakla da je higijeničarka više neće imati pristup arhivi i konzularnoj službi, a 2.719 dosijea je vraćeno Generalnom konzulatu u Bitolju na kompletiranje, nakon otkrivanja ozbiljnih nepravilnosti u procesu davanja bugarskog državljanstva.

Reakcija bugarskog nacionalnog radija i inspekcije

Bugarski nacionalni radio je izvestio da je izveštaj inspekcije u Konzulatu u Bitolju upućen Inspektoratu Ministarstva pravde Bugarske, te da se za odgovorne očekuju sankcije. Ovo je samo jedan u nizu slučajeva koji su otkriveni nakon pojava prijava o nepravilnostima u konzulatu u Bitolju početkom februara.


Ministarka Gabrijel istakla je da iako iz uvida obavljenog u konzulatu nisu pronađeni direktni dokazi da je higijeničarka intervjuisala kandidate za bugarsko državljanstvo, otkrivene su "zastrašujuće nepravilnosti" koje su nedopustive u diplomatskim službama. Ovaj slučaj je pokazao koliko je važno sprovođenje rigoroznih procedura u procesu davanja državljanstva, kako bi se izbegle zloupotrebe i nepravilnosti.

"Nakon detaljne istrage, sačinjen je izveštaj sa procenom i analizom prikupljenih dokumenata i informacija, koji otkrivaju zastrašujuće nepravilnosti u procedurama koje su ključne za rad svakog konzulata", istakla je Marija Gabrijel.

(RTCG)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading