RIBARI OTKRILI ŠPIJUNSKI BALON! Odmah obavestili policiju, a od njih su dobili NEOČEKIVAN odgovor

Autor:

Svet

02.03.2024

12:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Država je ocenila da su špijunski baloni deo opsežnog programa nadzora koji vodi druga vojska

RIBARI OTKRILI ŠPIJUNSKI BALON! Odmah obavestili policiju, a od njih su dobili NEOČEKIVAN odgovor

Foto: Tanjug/AP

Ribari na obali Aljaske otkrili su mogući špijunski balon i donose ga sa sobom na obalu, izjavila su tri neimenovana izvora upoznata sa situacijom za CNN.

Agenti Federalnog biroa za istrage (FBI), koji sumnjaju da je u pitanju još jedan špijunski balon, dočekaće ribarski brod kada uđe u luku, što se očekuje tokom vikenda.

FBI će zatim preneti nepoznati predmet u svoju laboratoriju u Kvantiku, u Virdžiniji, na analizu, kao što je to urađeno sa prethodnim balonima za nadzor.

Predstavnici FBI poručili su ribarima da su učinili pravi potez ali i da ne treba ništa u dometu balona da pričaju ili spekulišu što bi moglo da našteti državi.

Izvori CNN-a su dodali da su ribari su podelili fotografije objekta sa policijom kada su ga ugledali.

Sva tri izvora su naglasila da nije jasno šta je tačno bio taj predmet i da možda uopšte nije balon, ali da je FBI utvrdio da je dovoljno sličan balonu za nadzor u vlasništvu strane vlade što je dodatno podstaklo istragu.

"Svesni smo krhotina koje je komercijalni ribarski brod pronašao kod obale Aljaske. Radicemo sa našim partnerima kako bismo pomogli u logistici oporavka otpada, saopštio je FBI u petak.

Balon za nadgledanje na velikim visinama projavio se na američkom tlu prethodne godine, kada se činilo da je kineski špijunski balon izleteo sa kursa i prošao preko kontinentalnog dela SAD.

Taj balon je ušao na teritoriju SAD kroz vazdušni prostor Aljaske, a naposletku su ga oborile američke snage.

SAD su ocenile da su špijunski baloni deo opsežnog programa nadzora koji vodi kineska vojska, kako je tada preneo CNN.

U nedeljama nakon incidenta sa kineskim balonom, zabeležena su tri dodatna obaranja neidentifikovanih objekata na velikim visinama.

Flota balona, prema američkim zvaničnicima, izvela je najmanje dvadesetak misija na najmanje pet kontinenata poslednjih godina.

Čini se da je Kina suspendovala program nakon prošlogodišnjeg incidenta i nije jasno da li je ponovo započet, dok je Tajvan u januaru optužio Peking za proletanje više balona kroz vazdušni prostor tog regiona.

Senzitivniji radarski sistemi omogucili su američkoj vojsci da uoči više neidentifikovanih objekata u vazdušnom prostoru SAD.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading