RAT NA ULICAMA PORT O PRENSA: Naoružane bande pokušavaju da svrgnu premijera, studenti uzeti kao taoci (VIDEO)

Autor:

Svet

01.03.2024

09:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od atentata na predsednika, Žovenela Moisea, 2021. godine, Haiti se suočava s ozbiljnom političkom, bezbednosnom i humanitarnom krizom.

RAT NA ULICAMA PORT O PRENSA: Naoružane bande pokušavaju da svrgnu premijera, studenti uzeti kao taoci (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP Photo/Odelyn Joseph

Teška razmena vatre izbila je juče u glavnom gradu Haitija, Port o Prensu, a vođa jedne od najvećih uključenih bandi govorio je o koordiniranim napadima čiji je cilj svrgavanje osporavanog premijera, Ariela Henrija.

Pucnjava na Haitiju se čula u nekoliko četvrti u području glavnog grada, dok su snage sigurnosti pokušavale da odbiju napadače koji su ciljali policijske stanice, policijsku akademiju i druga strateška mesta poput aerodroma.

Škole, univerziteti i razne javne i privatne ustanove obustavile su svoje aktivnosti, dok su se stotine ljudi sklonile u svoje domove.

Studenti Državnog univerziteta Haitija uzeti su kao taoci pre nego što su pušteni, rekla je dekan agronomskog fakulteta, Joselin Luisaint, za AFP. Najmanje jedan student je upucan i povređen u napadu, dodala je.

Nekoliko avionskih kompanija otkazalo je svoje unutrašnje i međunarodne letove nakon što su projektili pogodili vazduhoplove i delove terminala aerodroma Tusant-Lovertur.

Od atentata na predsednika, Žovenela Moisea, 2021. godine, Haiti se suočava s ozbiljnom političkom, bezbednosnom i humanitarnom krizom, a naoružane bande preuzele su kontrolu nad velikim delom zemlje dok broj ubistava raste. Na vlasti od 2021. Ariel Henri trebalo je da ode s dužnosti početkom februara.

- Danas objavljujemo da će sve naoružane grupe delovati kako bi osigurale odlazak premijera Ariela Henrija. Upotrebićemo sve strategije da postignemo ovaj cilj. Preuzimamo odgovornost za sve što se trenutno događa na ulicama - rekao je vođa bande Jimmy Chérisier, u videu objavljenom na društvenim mrežama.

Premijer, Ariel Henri, je trenutno u Keniji, zemlji koja će voditi UN misiju pomoći policiji u borbi protiv bandi. UN su juče objavile da je pet zemalja potvrdilo svoje učestvovanje u ovoj koaliciji, a to su Bahami, Bangladeš, Barbados, Benin i Čad.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading