MAKRON I ŠOLC U KLINČU: Bukti rat francuskog predsednika i nemačkog kancelara

Autor:

Svet

29.02.2024

08:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Politiko napominje da je posle samita u Parizu u ponedeljak, Makron, izgleda, krenuo na Šolca zbog nemačkog "istorijskog oklevanja" oko slanja oružja Ukrajini.

MAKRON I ŠOLC U KLINČU: Bukti rat francuskog predsednika i nemačkog kancelara

Foto: Tanjug/AP

Razlike između nemačkog kancelara, Olafa Šolca, i francuskog predsednika, Emanuela Makrona, oko pomoći Ukrajini postaju otvoreno neprijateljstvo, piše Politiko.

Te razlike posebno su izašle na videlo nakon Makronovih izjava o slanju trupa u Ukrajinu

Ranije je francuski predsednik rekao da se EU složila da stvori "devetu koaliciju za duboke udare", snabdevajući Ukrajinu raketama srednjeg i dugog dometa. On je takođe rekao da će Francuska učiniti sve da spreči Rusiju da "pobedi u ovom ratu".

Prema njegovim rečima, lideri zapadnih zemalja su razgovarali o mogućnosti slanja trupa u Ukrajinu, ali još nije postignut konsenzus.

Ubrzo nakon Makronovih izjava, nemački kancelar, Olaf Šolc, i ministar odbrane, Boris Pistorijus, rekli su da Nemačka neće slati svoje trupe u Ukrajinu, a Šolc je naglasio da zemlje NATO- a u celini to neće učiniti.

Osim toga, kancelar je ponovo izjavio da nema planova za slanje krstarećih raketa Taurus dugog dometa u Ukrajinu.

- Razlike između Šolca i Makrona oko vojne pomoći Ukrajini se razvijaju u nešto poput otvorenog neprijateljstva - navodi Politiko.

Politiko je, pozivajući se na nemačke zvaničnike, rekao da je Makron spreman za "teške razgovare" o Ukrajini, ali da nije preduzeo dovoljno akcija u poređenju sa Berlinom.

List napominje, pozivajući se na podatke Instituta za svetsku ekonomiju Kila, da je Nemačka obezbedila ili obećala više od 17 milijardi evra pomoći Ukrajini, dok Francuska samo 640 miliona evra.

- Francuski zvaničnici tvrde da obezbeđuju oružje koje je zaista važno, i to sa manje oklevanja od Nemaca - dodaje list.

Politiko takođe upoređuje pristupe dve zemlje da pomognu Ukrajini, primećujući veliko oklevanje Nemačke da pošalje određene vrste naoružanja, na primer, rakete Taurus. List takođe napominje da je posle samita u Parizu u ponedeljak, Makron, izgleda, krenuo na Šolca zbog nemačkog "istorijskog oklevanja" oko slanja oružja Ukrajini.

Prethodno je nemački kancelar, Olaf Šolc, objavio zasebnu video-poruku u kojoj je ponovo naveo da NATO neće postati strana u sukobu u Ukrajini, a nemačke trupe neće biti poslate u Ukrajinu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading