ZAMENIK PREMIJERA UKRAJINE UPUTIO JASNU PORUKU VARŠAVI: Kubrakov stavio tačku na priču o zatvaranju granice s Poljskom: ''Za nas je to pitanje opstanka!''

Autor:

Svet

28.02.2024

20:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajina neće zatvoriti svoju granicu sa Poljskom, nakon izjave poljskog premijera Donalda Tuska da zvanična Varšava razmatra privremeno zatvaranje zajedničke granice i prekid bilateralne trgovine, saopštio je danas zamenik ukrajinskog premijera Oleksandr Kubrakov.

ZAMENIK PREMIJERA UKRAJINE UPUTIO JASNU PORUKU VARŠAVI: Kubrakov stavio tačku na priču o zatvaranju granice s Poljskom: ''Za nas je to pitanje opstanka!''

Foto: Shutterstock

- O tome niko sa ukrajinske strane ne razmišlja. Naš narod se bori za egzistenciju u ratu protiv ruskog agresora. Za nas je stabilna granica pitanje opstanka - napisao je Kubrakov na društvenoj mreži X.

On je dodao da Ukrajina ima veliko poštovanje prema "prijateljskoj Poljskoj".

- Ponudili smo konstruktivna rešenja i preduzeli smo korake za ublažavanje tenzija na granici. Očekujemo odgovarajuće odluke od poljske vlade kako bismo osigurali da situacija ne upadne u ćorsokak - napisao je Kubrakov.

Premijer Poljske Tusk prethodno je rekao da je spreman da donosi "teške odluke" kada je reč o granici sa Ukrajinom.

- Uvek se konsultujem sa Kijevom kako bismo izbegli nepotrebne tenzije, ali moramo da pronađemo dugoročno rešenje - naveo je Tusk.

Poljska, Mađarska i Slovačka su prošle godine zabranile uvoz jeftinih ukrajinskih žitarica kako bi zaštitile sopstvenu poljoprivredu, pišu Novosti.

''Kritična tačka'' u odnosima Poljske i Ukrajine

Podsetimo, u ponedeljak je premijer Poljske Donald Tusk izjavio da je njegova zemlja solidarna sa Ukrajinom, ali u ovom trenutku istorije, postoji "kritična tačka" u bilateralnim odnosima.

- Ona se tiče izvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda i to se mora rešiti, uzimajući u obzir interese svih strana - nagalsio je poljski premijer.

Postoji jedna kritična tačka u vezi sa izvozom ukrajinskog žita i drugih poljoprivrednih proizvoda u Poljsku i Evropu bez carine i bez standarda koji važe u EU. Teško je Ukrajini, teško je meni, ali treba da nađemo rešenje koje neće koštati poljske poljoprivrednike - naglasio je Tusk na zajedničkoj konferenciji za novinare sa kanadskim premijerom, Džastinom Trudoom, u Varšavi.

Prema njegovim rečima, obe zemlje treba da pronađu rešenja koja neće štetiti Ukrajini, ali i da poljski farmeri ne postanu njene žrtve.

Zaista se nadam razumevanju i da će se ukrajinski političari uzdržati od ponekad nepotrebnih emotivnih komentara. Jasno je da je ovo težak trenutak, moramo da nađemo rešenje, ali ne ono koje bi moglo da nas podeli. Da se sada posvađamo, bio bi to najveći idiotizam u istoriji naših naroda. Uostalom, potrebni smo jedni drugima više nego ikada ranije i nadam se da će to svi razumeti - naglasio je Tusk, prenosi Ukrinform.

Kanadski premijer je pozvao ukrajinske političare da "izbegavaju nepotrebne emotivne komentare” prema Poljskoj.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading