SENKA NUKLEARNE APOKALIPSE SE PONOVO NADVILA NAD SVETOM: Uznemirujuća izjava generalnog sekretara UN-a uteruje STRAH U KOSTI!

Autor:

Svet

26.02.2024

23:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gutereš je istakao razvoj novih, uznemirujućih tehnologija kao što su veštačka inteligencija i autonomni sistemi oružja.

SENKA NUKLEARNE APOKALIPSE SE PONOVO NADVILA NAD SVETOM: Uznemirujuća izjava generalnog sekretara UN-a uteruje STRAH U KOSTI!

Foto: Tanjug/AP

Tokom konferencije o razoružanju, generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš izrazio je duboku zabrinutost zbog ponovnog jačanja nuklearne pretnje i geopolitičkih tenzija koje su dovele do opasne trke u naoružanju.

Gutereš je istakao razvoj novih, uznemirujućih tehnologija kao što su veštačka inteligencija i autonomni sistemi oružja, ističući hitnu potrebu za globalnom osudom potencijalne upotrebe nuklearnog oružja, prenosi Klix.ba.

Preteća nuklearna eskalacija

Gutereš je ukazao na to da su određeni politički lideri izneli uznemirujuće izjave, pokazujući spremnost da započnu nuklearni rat, što zahteva jasan i snažan globalni odgovor. Generalni sekretar je ponovio važnost ispunjavanja svih obaveza vezanih za razoružanje, uključujući i Sporazum o neširenju nuklearnog oružja.

Uznemirujući razvoj događaja

Pominjanje "podzemne hemijske eksplozije" od strane Ministarstva energetike SAD-a u Nevadi radi unapređenja detekcije nuklearnih eksplozija izazvalo je značajnu zabrinutost. Ova informacija, koju je prenela ruska novinska agencija TASS, izazvala je skepticizam i strahove da bi SAD mogla razmatrati ponovno testiranje nuklearnog oružja.

Vladimir Jermakov, direktor Odeljenja za neširenje oružja i kontrolu naoružanja u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije, izrazio je Moskovu zabrinutost, izražavajući uverenje da SAD ne odustaje od ideje sprovođenja nuklearnog testa. Takve sumnje intenzivirale su hitnost snažne međunarodne akcije kako bi se sprečio povratak ere testiranja i eskalacije nuklearnog oružja.

U svetlu ovih uznemirujućih događaja, Guterešov poziv na globalnu solidarnost i čvrst stav protiv ponovnog pojavljivanja spektra nuklearnog sukoba duboko odjekuje. Međunarodna zajednica suočava se s ključnim testom u rešavanju ovih hitnih izazova i osiguravanju da svet bude zaštićen od razornih posledica nuklearnog širenja.

(Klix.ba)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading