OVO JE TAJNI PLAN CIA I UKRAJINSKIH OBAVEŠTAJACA: Kako su zajedno pripremili odbranu od ruske invazije!

Autor:

Svet

26.02.2024

22:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tajna ukrajinska baza: Podzemni bunker i saradnja sa CIA

OVO JE TAJNI PLAN CIA I UKRAJINSKIH OBAVEŠTAJACA: Kako su zajedno pripremili odbranu od ruske invazije!

Foto: www.profimedia.rs


U gustoj šumi, nedaleko od ruskog grada Rostova, nalazi se tajni podzemni bunker koji predstavlja tajni nervni centar ukrajinske vojske. Ova baza, koju podržava CIA, predstavlja ključnu tačku za praćenje ruskih aktivnosti i prikupljanje obaveštajnih podataka. CIA i druge američke obaveštajne agencije pružaju obaveštajnu podršku Ukrajini, koja je postala vitalna za odbranu zemlje od ruske agresije.

Partnerstvo sa Sjedinjenim Državama: Transformacija ukrajinskih obaveštajnih agencija

Saradnja između CIA i ukrajinskih obaveštajnih agencija započela je pre jedne decenije i rezultirala je transformacijom Ukrajine u jednog od najvažnijih obaveštajnih partnera Vašingtona protiv Kremlja. Ovo partnerstvo je prošireno kroz mandate tri različita predsednika SAD i dovelo je do toga da su ukrajinske obaveštajne agencije postale sposobne za prikupljanje obaveštajnih podataka koji su presreli više ruskih komunikacija nego što je to bilo moguće u početku.

Operacija Zlatna ribica: Obuka i izgradnja tajnih baza

Operacija Zlatna ribica je naziv za program obuke ukrajinskih obaveštajaca kako da sprovode operacije u Rusiji i drugim zemljama gde su Rusi veoma prisutni. CIA i MI6 su podržali ovaj program, što je dovelo do formiranja tajne koalicije protiv Rusije, a Ukrajinci su postali njeni glavni članovi. U okviru ove operacije, formirane su tajne baze duž ruske granice, koje su omogućile prikupljanje obaveštajnih podataka unutar Rusije.

Ruska agresija i uloga CIA: Obaveštajna podrška u vreme rata


U vreme ruske agresije, CIA je pružila obaveštajnu podršku Ukrajini, čime je omogućeno praćenje ruskih planova i aktivnosti. U periodu neposredno pre ruskog napada, CIA je obavestila ukrajinske partnere o preciznim planovima Rusije za naredne nedelje, omogućavajući ukrajinskoj vojsci da preduzme odgovarajuće mere. Tokom rata, CIA je pružila podršku u ciljanju ruskih ciljeva i obuci ukrajinskih agenata za izvođenje operacija iza neprijateljskih linija.

Budućnost partnerstva: Izazovi i perspektive

Uprkos uspešnoj saradnji tokom rata, partnerstvo između CIA i ukrajinskih obaveštajnih agencija suočava se sa izazovima. Postavlja se pitanje da li će nastaviti podršku CIA, s obzirom na političke promene i mogućnost smanjenja finansijske podrške. Ipak, američki zvaničnici ističu da je posvećenost Sjedinjenih Država Ukrajini jaka i da će se saradnja nastaviti. Ovo partnerstvo je od ključnog značaja za odbranu Ukrajine od ruske agresije i nastavak podrške će biti od presudnog značaja za budućnost zemlje.

(The New York Times)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading